Sfarsitul copilariei

Sfarsitul copilariei nu inseamna nicidecum inceputul adolescentei. Trecerea spre maturitate se face in doua etape, la fel de complicate: pubertatea si mai apoi adolescenta. Tu stii cum sa-i faci fata?
Pubertatea reprezinta in primul rand o transformare fizica: creierul incepe sa produca anumiti hormoni, care trimit mesaje organelor sexuale, testiculele baiatului si ovarele fetei. Acestea incep sa functioneze, producand hormoni sexuali.
Ce se intampla
Fetele sunt mai „harnice”. Intre 9 si 11 ani, sanii incep sa se dezvolte, creste parul pubian, iar cativa ani mai tarziu se instaleaza menstruatia.
Baietii, mai lenesi, incep sa se transforme in jurul varstei de 12-13 ani. Li se ingroasa vocea, apare pilozitatea (ca urmare a secretiei de testosteron) si incepe sa se dezvolte masa musculara ( mai ales in zona umerilor, care devin mai lati).
Ce-i preocupa
Fetele se simt rusinate de sanii mari, care ” sar in ochi” de parca ar umbla dezbracate pe strada. Cand apare menstruatia, chiar daca se asteptau, fetele se simt sfarsite, triste si, nu o data, ingrozitor de urate. Fara niciun motiv. Insistenta cu care se uita baietii la ele le incanta, iar aceasta incantare le sperie uneori. Corpul lor le spune ca au intrat in randul adultilor, emotiile si sentimentele ezita intre papusi si cucerirea, inca inocenta, a colegului de clasa.
Baietii se simt ingrozitor de jenati de polutiile nocturne. De cele mai multe ori, chiar daca stiu despre ce e vorba, evita sa vorbeasca despre asta chiar si cu prietenul cel mai bun. Vocea in schimbare le joaca feste cand le e lumea mai draga, ceea ce le creeaza complexe. Faptul ca trebuie sa se barbiereasca le da un sentiment de mascul in toata puterea cuvantului, dar pe langa mandria de a fi asemeni celor mari apare si jena celor doar cateva fire din mustata. Nimic nu e asa cum au visat…
Cum sa-i ajuti
Fetele trebuie sa stie ce inseamna menstruatia, ce efecte are si mai ales care sunt manifestarile fizice si psihice in perioada respectiva. E bine, in aceeasi masura, sa stie ca sanii sunt frumosi, chiar si cand cresc „prea repede”.E bine sa-i povestesti fetitei tale despre toate aceste transformari, dar in etape, nu ca pe o lectie de sexologie.
Baietii ajung curand sa se obisnuiasca cu noile transformari, ba chiar sa se creada adulti cu mult mai devreme. Si sa ” vrea sa-si ia viata in propriile maini”. E bine ca mai degraba tatal sa-i

Citeste si:  Jucaria perfecta

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.