Somnul este sanatos

Somnul este mai important pentru organismul tau decat exercitiile fizice si mancatul pe saturate. Absenta odihnei iti poate afecta grav sanatatea, iti accentueaza cearcanele din jurul ochilor si iti imbatraneste tenul.
1. Somnul este esential pentru buna functionare a creierului si a intregului organism. Odihna este un element de reglare a temperaturii corpului si ii permite sistemului nervos sa functioneze la cote maxime.
2. Absenta odihnei de care ai nevoie te va face sa fii usor iritata, nerabdatoare si distrata. Iti va fi greu sa te concentrezi daca nu esti bine odihnita si s-ar putea sa iti cam lipseasca si umorul. Astfel vei fi o companie nu prea placuta pentru prieteni, familie si colegii de serviciu.
3. Conform unui raport facut de Centrul de cercetare a somnului de la Universitatea Loughborough din Marea Britanie si citat de divine.ca, fiecare ora de somn care lipseste din totalul de opt ore, aceasta fiind considerata durata ideala a perioadei de odihna, reprezinta o pierdere de aproximativ un punct la IQ-ului unei personae. Imagineaza-ti efectele unui somn insatisfacator care tine de o saptamana. Nu de geaba ti se spune ca trebuie sa dormi bine inainte de un examen sau un interviu!
4. Lipsa somnului, pe langa faptul ca iti scade puterea de concentrare, te dezavantajeaza in luarea deciziilor rationale si iti poate scadea si capacitatea de memorarea precum si rapiditatea cu care iti amintesti ceva.
5. Daca nu dormi destul si silueta are de pierdut pentru ca organismul tau isi va diminua capacitatea de a arde caloriile. Astfel vei lua in greutate inutil si fara sa-ti dai seama.
6. Studiile au demonstrat ca faptul de a dormi bine poate avea si influente asupra longevitatii tale. Si asta mai mult decat au alimentatia, excercitiile regulate si ereditatea.
7. Si sistemul imunitar are de suferit din cauza lipsei somnului. Organismul devine mai slab iar tu esti mai vulnerabila la boli si virusi.
8. Oboseala te face nervoasa, anxioasa chiar. Daca nu te odihnesti suficient nu vei mai fi in stare sa rezisti la stresul de fiecare zi.
9. Celulele pielii tale si ale parului se regeneraza in timpul noptii. Daca nu le dai sansa sa o faca, fata ta va fi marturia unei nopti nedormite sau a unui somn insuficient.
10. O lipsa insemnata a somnului poate avea efecte similare cu cele ale alcoolului, cauzand prejudicii anumitor simtutri ale tale. Asa ca iti imaginezi pericolele la care te expui daca trebuie sa faci ceva care iti solicita o concentrare mare si o putere de coordonare a simturilor. Astfel de activitati sunt condusul unei masini sau antrenamentul.

Citeste si:  Privirea ta conteaza: informeaza-te pe www.ochi-sanatosi.ro!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.