fbpx

Stresul, din ce in ce mai mare

Stresul, sau maladia secolului al XXI-lea reprezinta acea reactie psihologica si fiziologica a organismului unui individ, in fata unor situatii noi. Indiferent ca este o reactie buna sau rea, ea impune o adaptare la noile sentimente si trairi.
Stresul reprezinta acea stare neplacuta care, pe termen lung are efecte negative asupra sanatatii si a performantelor.
Persoanele care sunt supuse stresului devin coplesite de tensiune, frica si frustari, si ajung in timp la instalarea unor stari anxioase care pot avea repercusiuni grave asupra organismului.
De asemenea stresul reduce capacitatea de memorare si concentrare. Pot aparea tulburari de somn, depresie, precum si alte tulburari de dispozitie.
Datorita secretiei de adrenalina care are tendinta de a creste si nivelul de acizi grasi in sange, se poate ajunge chiar la neplacutele atacuri de panica.
Tractul digestiv are de suferit de pe urma factorilor de stres, ducand chiar la gastrite, ulcer gastric si duo-denal, colita ulcerativa sau colon iritabil.
Sistemul nervos central are si el de suferit de pe urma stresului ducand la probleme mentale si emotionale, anxietate, psihoze sau depresii.
La femei, stresul poate da grave tulburari menstruale sau chiar lipsa ciclului menstrual si infertilitate; parul incepe sa-si piarda din stralucire si rezistenta si se rupe foarte usor sau cade in timp.
Pentru a evita aparitia acestor efecte secundare provocate de stres, trebuie sa eliminam principalul factor, si anume stresul. Pare simplu de zis, dar greu de facut, nu?
Nu este deloc greu sa ai o atitudine pozitiva, zambitoare si calma in orice situatie. Nu este deloc greu sa oferi sprijin si sa accepti la randul tau ajutorul celorlalti atunci cand ai nevoie. Nu este deloc greu sa fii mai bun si sa traiesti fiecare clipa ca si cum ar fi ultima. Pentru ca acest fenomen, pe care noi il numim stres ne priveaza de toate aceste mici bucurii pe care viata si oamenii din jur ni le ofera. Viata este prea scurta si prea frumoasa ca sa ne-o petrecem in stres si frustrari.

Citeste si:  Persoanele adulte si copiii
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.