fbpx

Testul de sarcina

Testele de sarcina detecteaza prezenta in urma a unui hormon specific graviditatii- b-HCG (hormonul gonadotropin, corionic-HCG)-produs, mai intai, de celulele ovulului, fixat in uter, apoi de placenta. Procesul de fecundare este insotit de secretia acestui hormon care sporeste pe masura ce sarcina avanseaza. Hormonul sarcinii este secretat in cantitate mai mare la primele ore din zi, de aceea, pentru a da un raspuns de maxima acuratete, testul trebuie facut cu prima urina de dimineata.
Care este „mecanismul”?
Testerul se introduce intr-un flacon cu urina sau se tine sub jetul de urina. La fel de bine, se poate picura urina pe tester, cu ajutorul unei pipete. Astepti cinci minute (care ti se par o vesnicie) si afli rezultatul: daca testerul s-a colorat, inseamna ca urina ta contine o anumita cantitate de b-HCH. Deci esti insarcinata.
Testerele sunt de unica folosinta. Ele trebuie folosite in prima zi a ciclului menstrual (stabilita conform calculelor tale) sau chiar si cu trei zile mai devreme.
Se intampla rar ca testul sa iasa pozitiv si, totusi, sa nu fii insarcinata. In schimb, faptul ca testul a iesit negativ nu este intotdeauna perfect relevant: daca testul a fost efectuat prea devreme, sarcina este abia instalata si productia de b-HCG este inca prea mica pentru a putea fi detectata de tester. De aceea, unii medici recomanda ” proba testului” abia dupa cateva zile de intarziere a menstruatiei. Pe de alta parte, indiferent de rezultatul obtinut, este bine sa repeti testul dupa 4-5 zile, cand rezultatul devine mai sigur.
Testul cu urina a confirmat ca esti insarcinata? Atunci trebuie sa mergi la medicul ginecolog. El te va consulta si iti va face un al doilea test, cel de sange. Ti se preleveaza o proba de sange si, in urma analizarii ei in laborator, se stabileste nivelul de b-HCG. De aceasta data nu mai exista nicio marja de eroare: sarcina este confirmata sau infirmata in mod categoric. In plus, se poate stabili cu precizie si data la care a fost conceput copilul.

Citeste si:  Cofeina contribuie la cresterea riscului de avort spontan
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.