fbpx

Testul Papanicolau

Cancerul de col uterin reprezinta una dintre cele mai intalnite cauze de mortalitate in randul femeilor cu varste intre 25- 45 ani din Romania. Aceasta boala reprezinta o problema de sanatate publica in intreaga lume, de aceea este foarte important ca femeile sa mearga periodic la medicul ginecolog pentru un control de rutina.
Cancerul de col uterin apare odata cu infectarea cu HPV ( Virusul Papilloma Uman ). Aceasta infectie apare cu precadere in cazul femeilor care isi incep viata sexuala devreme si au de-a lungul vietii mai multi parteneri cu care are contact neprotejat, nasteri multiple, dar poate aparea si in celor care au sistemul imunitar scazut sau care fumeaza.
Aceasta boala periculoasa este descoperita de cele mai multe ori prea tarziu, fapt care reiese si din raportul realizat de Ministerul Sanatatii: peste 2000 de femei isi pierd anual viata, din cauza acestei cumplite boli.
Ce trebuie sa stiti pentru a merge la control?
Infectia cu HPV nu doare, nu inteapa, nu sangereaza. Cand aceste simptome apar, inseamna ca este deja prea tarziu: cancerul fiind deja invaziv.
Colul uterin, unde se situeaza boala, reprezinta portiunea inferioara a uterului care proiemina in vagin, reprezentand granita dintre mediul intrauterin si cel intravaginal.
Acesta are doua portiuni: externa – excolul se continua cu vaginul, precum si una interna – canalul endocervical care face legatura cu cavitatea uterina, intre ele existand o zona de tranzitie, unde se formeaza leziunile displazice si cancerul.
Pentru a depista din timp cancerul de col uterin, este recomandat ca orice femeie cu varsta intre 21 si 64 de ani sa efectueze in mod periodic ( o data pe an ) acest test.
Testul Papanicolau consta in preluarea unei probe din colul uterin, intinse pe o lama de frotiu si colorata ( un strat subtire de celule din peretele colului uterin ) urmand apoi ca aceasta sa fie examinata de catre un medic anatomopatolog.
Este recomandat ca acest test sa se efectueze dupa terminarea perioadei menstruale, evitand cu 24 – 48 de ore inainte de recoltare, raporturile sexuale, spalaturile intravaginale, utilizarea gelurilor, cremelor, contraceptivelor, dezinfectantelor, lubrifiantilor, precum si a tampoanelor intravaginale.

Citeste si:  Fructele si beneficiile lor
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.