fbpx

Tot ce trebuie sa stii despre rinita alergica

Rinita alergica

Rinita alergica este o reactie exagerata a sistemului imunitar la particulele inspirate din aer. In mod normal sistemul imunitar protejeaza corpul impotriva virusurilor si a bacteriilor prin producerea de anticorpi care sa lupte impotriva acestora.

In cazul rinitei alergice, sistemul imunitar incepe sa lupte impotriva substantelor care in mod normal nu sunt nocive, cum ar fi acarienii si polenul (alergeni), ca si cand acestea ar incepe sa atace organismul. Aceasta reactie exagerata cauzeaza inflamatie si simptome care afecteaza in principal nasul, dar si ochii, urechile, gatul si gura. Daca rinita s-a instalat de multi ani putem vorbi de rinita cronica. In timp este posibila dezvoltarea unor complicatii precum sinuzita si infectiile otice. Rinita alergica este foarte asemanatoare cu un tip de astm cauzat de alergii (astm alergic).

Care sunt cauzele rinitei alergice?

Rinita alergica poate fi cauzata de cateva tipuri de alergeni, precum polenul, mucegaiul, acarienii, praful, puful animalelor si gandacii.

Reactiile alergice au loc numai in cazul oamenilor care prezinta un „teren atopic” sensibilitate crescuta sau susceptibilitate la alergeni. Aceste persoane dezvolta o reactie alergica sub forma unei maladii alergice, cum ar fi rinita alergica. O persoana care prezinta teren atopic adesea dezvolta mai mult decat o singura forma de alergie. Inca nu se cunosc cauzele aparitiei terenului atopic si ale reactiilor alergice. Majoritatea persoanelor care sufera de alergii au printre membrii familiei persoane care au alergii. Aerul poluat poate fi iritant pentru nas si pentru plamani. In conditii de mucoasa nazala iritata sau plamani iritati, riscul unei reactii alergice creste cand persoana in cauza e expusa la alergeni.

Care sunt simptomele rinitei alergice?

Simptomele imediate ale rinitei alergice cel mai des intalnite sunt:

  • stranutul repetat, indeosebi dimineata la trezire; stranutul poate aparea chiar si in decurs de 1- 2 minute de la expunerea la alergeni.
  • scurgerile nazale provocate de alergii se prezinta de obicei sub forma unui un lichid clar si filant (limpede si care nu e vascos).Rinoreea poate aparea la un interval de 3 minute de la expunerea la alergen;
  • tuse cronica in timp ce pacientul incearca sa-si elibereze gatul de secretii,
    lacrimatie abundenta si prurit ocular (mancarime a ochilor), prurit (mancarime) otica (a urechilor), nazala si a gatului.
Citeste si:  Un test hormonal poate prezice reusita fertilizarii in vitro

In cazul rinitei alergice sezoniere (SAR), mancarimile, stranutul, rinoreea, lacrimarea si mancarimea ochilor sunt obisnuite. Aceste simptome apar de obicei in anumite perioade ale anului. In cazul rinitei alergice perene (PAR), congestiile nazale si picaturile postnazale sunt simptomele cel mai des intalnite, chiar daca mai apar stranutul si rinoreea. Aceste simptome apar in general pe durata intregului an.

Simptomele care se dezvolta intr-un interval mai mare de timp includ:

  • nas infundat si respiratia anevoioasa provocate de inflamatie si congestie a nasului si sinusurilor;
  • fotosensibilitate (ochii care sunt sensibili la lumina);
  • iritabilitate;
  • fatigabilitate (lipsa energiei);
  • somn alterat  -respiratie pe gura din cauza nasului infundat
  • miros altera
  • tuse cronica
  • afectiuni ale sinusurilor si ale tubei lui Eustachio, senzatie de presiune in ureche sau deficite auditive (ale auzului)
  • disconfort sau durere a fetei
  • cearcane („ochi vanat” datorat alergiilor)

Simptomele rinitei alergice dureaza de obicei toata viata, chiar daca tipurile de simptome si gradele gravitate pot varia. Simptomele pot fi agravate de alte substante iritante din aer, precum substantele poluante din aer, fumul provocat de motoarele autovehiculelor, fumul de tigara si fumul rezultat din arderea lemnului, insecticide, mirosurile puternice sau parfum.

In cazul unei alergii la polen, momentul si locul simptomelor resimtite pot varia dupa climat si tipurile de plante care cresc in zona respectiva.

Simptomele rinitei alergice pot fi mai grave in timpul sarcinii. Trebuie ales cu mare grija un tratament special pentru acestea deoarece anumite tratamente pot dauna femeilor si dezvoltarii fetusului.

Alte situatii care au acelasi simptome ca rinita alergica includ infectii ale tractului respirator superior (ICRS), defecte nazale si inflamatii (rinita) care nu sunt provocate de alergie (rinita nonalergica).
Dezvoltarea rinitei alergice sezoniera (SAR) incepe foarte rar inainte de varsta de 3 ani. Rinita alergica perena (PAR) poate aparea la orice varsta.

Care sunt complicatiile rinitei alergice?

Citeste si:  Invata-l cum sa invete

Rinita alergica poate afecta sanatatea semnificativ daca nu este tratata cu succes. Anumite complicatii pot aparea in cazul rinitei alergice pe termen lung (cronica), inclusiv sinuzita, urechile infundate si infectii ale urechii, si polipii nazali. Multe persoane care au rinita alergica au de asemenea si astm. Persoanele cu sistemul imunitar slabit sunt predispuse la infectiile respiratorii. Persoanele care au rinita alergica cronica declara ca alergia este o cauza de scadere a starii de bine si a calitatii vietii. Pot avea probleme cu somnul si sa se simta obositi si iritati, chiar si depresivi. Pot avea probleme de concentrare si sa fie mai putin productivi. Sunt persoane care evita situatiile sociale din cauza ca au ochii rosii si injectati si nasul le curge constant.

Cand se recomanda consultul de specialitate?

Se recomanda consultul medical in cazul in care:

apar dureri in zona sinusurilor si alte simptome ale infectiei sinusale (febra sau secretie nazala cremoasa, galbena sau verde)
simptomele devin mai severe si fara a cunoaste cauza
se administreaza medicamente pentru alergie prescrise sau neprescrise contra alergiei care nu amelioreaza simptomele
medicamentele administrate impotriva alergiei provoaca efecte secundare deranjante precum o coordonare mai proasta si ameteala accentuata
la instalarea febrei si durerii otice (la ureche)
la instalarea tusei si racelii care dureaza mai mult de 1 sau 2 saptamani
in caz de prurit (mancarimi) grave al ochilor sau nasului
cand nu s-a diagnosticat alergia, dar simptomele alergice sunt suparatoare pentru pacient.

Medicii specialisti care pot evalua si trata rinita alergica usoara sau simptome ale astmului sunt medicul de familie, medicul pediatru, medicul de boli interne.

Un medic specialist pentru alergii (alergolog) este consultat atunci cand:

  • este necesara identificarea unor cauze sau iritanti pentru simptomele alergice (precum fumatul pasiv)
  • tratamentul pentru rinita alergica este nesatisfacator deoarece medicamentele nu isi fac efectul sau exista efecte secundare nedorite
  • performanta la munca si la scoala este diminuata din cauza simptomelor alergice si efectelor secundare ale medicamentelor
  • este afectata semnificativ calitatea vietii particulare
  • se dezvolta complicatii frecvente, precum sinuzita sau infectii ale urechii (otita medie) sau astm
  • se recomanda corticosteroizi pe cale orala sau injectabili pentru a controla simptomele alergice
  • simptomele sa manifesta de mai mult de 3 luni
Citeste si:  Sanatatea sistemului digestiv

Medicul specialist poate recomanda un medic ORL (specialist pentru ureche, nas si gat). Acesta poate face o analiza specializata a cailor nazale si a portiunii superioare a faringelui. Consultul unui specialist ORL poate fi benefic daca doctorul suspecteaza polipoza nazala sau alte afectiuni care provoaca obstructie a cailor nazale.

In ce consta tratamentul rinitei alergice?

Tratamentul initial al rinitei alergice are drept scop reducerea sau eliminarea expunerii la alergenii care provoaca simptomele si folosirea de medicamente precum antihistaminice care nu provoaca somnolenta (nesedative) sau steroizii nazali.

Tratament medicamentos poate fi administrate zilnic sau pentru ameliorare, cand simptomele cresc brusc sau devin mai grave. Prin evitarea sau reducerea expunerii la alergeni, pacientul isi poate reduce simptomele alergiei, sa le controleze cu ajutorul medicamentelor si sa reduca riscul dezvoltarii unor complicatii pe termen lung ale rinitei alergice cronice, precum sinuzita. Pentru evitarea alergenilor e bine de stiut daca tipul alergiei este rinita alergica sezoniera (SAR) sau rinita alergica perena (PAR) sau o combinatie a celor doua.

Urmatoarele medicamente pot fi folosite pentru tratarea rinitei alergice:

antihistaminice impotriva stranutului, rinoreei (cand curge nasul), mancarimi si ochii incetosati
decongestivele ajuta la desfundarea cailor nazale
corticosteroizii, de obicei eficienti pentru toate simptomele (precum nasul care curge sau congestii nazale) sunt de obicei cei mai eficienti ca tratament pentru rinita alergica
sodiu cromolin poate reduce stranutul, rinoreea, congestiile nazale si iritatia ochiilor. Sodium cromolin este des prescris pentru copii si femei insarcinate
ipratropium bromide ajuta impotriva rinoreei
picaturile de ochi ajuta impotriva rosetii, mancarimii si a lacrimarii ochilor
modificatorii de leucotriene pot ameliora congestiile nazale, mancarimile, stranutul si rinoreea.

Deoarece unele medicamente pot afecta femeile insarcinate si dezvoltarea fetusului, trebuie avuta mai multa grija in alegerea unui tratament corespunzator in timpul sarcinii. Pacientii vor lua medicamentele dupa consultul si prescriptiile medicului specialist.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.