fbpx

Totul despre Profilul TORCH

Sarcina este un moment important in viata unei femei, moment care trebuie marcat cu foarte multa atentie, grija si mai ales, responsabilitate.
Analizele medicale sunt o parte din aceasta atentie pe care trebuie sa o acorzi atat viitorului bebelus, cat si tie.
Pe langa analizele uzuale, pe care medicul ginecolog ti le va recomanda, trebuie sa stii ca exista si alt set de analize, foarte important pentru evoultia sarcinii tale.

Profilul TORCH este unul din seturile de analize importante. Cu ajutorul lui poti depista daca sarcina este expusa vreunui risc si poti lua masurile necesare din timp.
Profilul TORCH este format din 8 analize: Toxoplasma Ig M si Ig G, Virusul Rubeolei Ig si Ig M, Citomegalovirus Ig G si Ig M si Virusul herpetic 1 si 2.
In ce consta fiecare si ce aflam cu ajutorul fiecarei analize, vom afla impreuna:

Toxoplasma este un parazit intracelular obligatoriu, care are predilectie pentru neuroni, microglii, celulele coroidei si retinei, precum si pentru celulele apartinand sistemului reticuloendotelial.Rezervorul infectiei este reprezentat de pisica si numeroase alte specii de animale (caini, porcine, bovine, ovine, rozatoare de camp, pasari domestice si salbatice etc.), care se pot infecta si ale caror produse pot constitui surse de infectie pentru om. Omul poate dobandi infectia prin consumul de carne insuficient preparata termic (ce contine chisturi), prin ingestia de alimente contaminate cu pamant (ce contine chisturi mature) sau prin contactul cu excrementele de pisica (jocuri de copii, geofagie, zarzavaturi contaminate).
Calea transplacentara de transmitere a infectiei constituie o problema majora, datorita urmarilor grave pentru fat. Infectarea este posibila si in cursul travaliului.

Citeste si:  Reda-i pofta de mancare

Virusul rubeolei este un togavirus cu ARN monocatenar care determină una din infecţiile exantematoase ale copilăriei. Infecţia se produce predominant în lunile de iarnă şi primavară, subiecţii umani fiind singurele gazde cunoscute ale virusului. Modul de transmitere a bolii este direct şi aerogen (prin secreţii nazofaringiene). Infecţia cu virusul rubeolei are consecinţe foarte grave în cazul în care este contractată în cursul primelor patru luni de sarcină. Dacă gravida nu prezintă imunitate, există un risc mare de afectare embriofetală. Rubeola congenitală determină apariţia unor defecte severe, multe dintre acestea fiind permanente, afectând dezvoltarea ulterioară: cataractă, surditate, hepatosplenomegalie, retard psihomotor, anomalii osoase, cardiopatii, neuropatii.

Infectia cu virusul citomegalic este extrem de raspandita, in timp ce boala clinica constituie o consecinta mai rara a acestei infectii comune (80-100% din populatia adulta prezinta anticorpi specifici, ca rezultat predominant al infectiilor asimptomatice).Gravidele prezinta o susceptibilitate crescuta fata de infectia citomegalica (de 6 ori mai mare, comparativ cu restul populatiei adulte). Infectia se transmite pe cale sexuala, prin transfuzii de sange sau se poate produce prin reactivarea unei infectii latente. In infectia primara a gravidei (circa 10-60% sunt receptive la varsta adulta), riscul infectiei fetale este maxim (pana la 50%). Transmiterea verticala a infectiei in cursul primelor 4 luni de sarcina are consecintele cele mai grave (hepatita, surditate, microcefalie). In cazurile de reactivare a unei infectii latente (0.7-0.9% din gravide) riscul de infectie fetala este foarte redus sau chiar absent.

Citeste si:  Dermatita seboreica, cauza matretii

Virusul herpes simplex (HSV) este un virus străvechi şi ubicuitar, fiind implicat la om în producerea de infecţii acute şi recurente. Transmiterea se face prin contactul apropiat cu persoanele infectate.Virusul pătrunde în mucoase (oculare, orale şi genitale) şi se replică local.Infecţiile primare HSV2 sunt dobândite în principal pe cale sexuală, fiind corelate cu promiscuitatea sexuală, ce include debutul vieţii sexuale la o vârsta foarte tănără, istoricul pozitiv pentru alte boli venerice şi numărul mare de parteneri sexuali. Iniţial replicarea HSV2 se produce la nivelul regiunii genitale urmată de colonizarea ganglionilor sacraţi. Simptomele infecţiei primare includ prurit, durere locală şi limfadenopatie. La femei infecţia se manifestă prin apariţia unor vezicule pe membranele mucoase ale labiilor şi vaginului în timp ce la bărbaţi leziunile sunt localizate pe gland, prepuţ. Adesea leziunile primare sunt însoţite de simptome sistemice cum ar fi: febră, cefalee, fotofobie, mialgii, stare de rău general.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.