fbpx

Tu cum stai cu glanda tiroida?

Sanatatea glandei tiroide este un aspect important, pe care nu ar trebui sa-l neglijam atunci cand apar semne ale nefunctionarii corespunzatoare ale acesteia.
Glanda tiroida este localizata in regiunea anterioara a gatului, deasupra sternului, avand forma unui fluture, fiind una dintre cele mai cunoscute glande din corpul uman.

O glanda tiroida care nu functioneaza corect poate avea efecte negative asupra inimii, tractului digestiv, sistemului nervos, precum si a metabolismului glucidic, proteic sau lipidic.

Deficitul de iod, cunoscut si sub numele de gusa endemica, este o afectiune cu care se confrunta mai bine de o treime din populatia planetei.
Acest deficit de iod afecteaza persoanele cu varste cuprinde intre 6 – 60 de ani, fiind nevoie de o suplimentare cu iod a alimentelor de baza ( sare, paine, etc ).

Citeste si:  Porumbul modificat genetic ar putea afecta capacitatea de reproducere

Datorita faptului ca este o glanda endocrina, ea produce si secreta hormoni: tiroxina ( T4 ) si triiodotironina ( T3 ), care au un continut ridicat de iod, element indispensabil pentru functionarea corecta a glandei tiroide.

De ce este important sa monitorizam frecvent nivelul acestor hormoni tiroidieni?

Pentru ca acesti hormoni importanti sustin procesele celebrale principale: limbajul, gandirea logica, etc.
Nivelul lor scazut din organism poate duce la : scaderea puterii de concentrate,somnolenta sau indispozitie.
Nivelul crescut poate provoca stari de anxietate si atacuri de panica, respiratii foarte frecvente si superficiale, palpitatii, incetinirea functiilor digestive si incetinirea tranzitului.

Citeste si:  In septembrie sunt programate evenimentele SRCCV 2011

Ce investigatii trebuie sa facem pentru a monitoriza cum functioneaza glanda tiroida?

Controlul, care include inspectia si palparea tiroidei, pentru a aprecia dimensiunea si consistenta glandei, precum si prezenta unor noduli tiroidieni, daca este cazul.

Ecografia tiroidiana reprezinta cea mai potrivita investigatie imagistica a tiroidei, care evalueaza structura glandei tiroide in detaliu.

Computerul tomograf sau RMN-ul sunt investigatii utile in evaluarea extinderii tumorilor maligne de tiroida.

Scintigrama tiroidiana evalueaza atat structura, cat si felul in care functioneaza glanda tiroida, prin administrare de iod radioactiv, care se concentreaza in tiroida si capateaza particulele emise de acesta, formand imagini in urma carora se poate preciza nivelul de functionalitate al glandei tiroide.

Citeste si:  Anturajul

Analizele de sange sunt si ele o varianta sigura si concludenta de a urmari evolutia glandei tiroide ( nu de a diagnostica! ). TSH, T3, T4, FT4, FT3, ATPO, Trab, antitiroglibulina si tiroglobulina sunt cele care va pot ajuta sa aflati in ce valori se incadreaza glanda tiroida.

Nu ignorati niciun semn care va poate da de inteles ca glanda tiroida nu functioneaza in parametrii normali si mergeti la medic daca prezentati unul din simptomele prezentate mai sus.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.