Tu si adolescentul tau

Adolescenta este o perioada marcata de schimbari fizice si psihice care pot genera mari neintelegeri intre copii si parinti. Cand fiul sau fiica ta ajung la varsta la care comenteaza orice si confunda libertatea cu independenta, simti ca autoritatea iti este in pericol.
Inca din copilarie, ai impus copilului reguli de educatie si norme comportamentale in societate. Pe unele le-a deprins usor, pe altele le-a respins.
Nu te teme sa ii atragi atentia ori de cate ori greseste si nu renunta sa ii explici de ce est ebine sa tina cont de sfaturile tale. Important este sa nu folosesti niciodata un ton dur, deoarece va avea impresia ca vrei sa controlezi absolut tot ce face. In plus, sfaturile tale trebuie insotite de un comportament adecvat. Daca tu insati nu respecti regulile pe care vrei sa le invete fiul tau, nici el nu te va respecta pe tine sau ceea ce spui tu.
Fiecare hotarare pe care o iei in legatura cu fiul sau cu fiica ta adolescenta trebuie sa fie ferma. Pentru a-ti exercita autoritatea, nu este nevoie de tipete sau de amenintari. Este suficient sa folosesti un ton ferm, dar calduros, astfel incat copilul tau sa inteleaga ca trebuie sa iti indeplineasca dorinta.
Personalitatea copilului tau e in plina formare si iti ofera adesea surprize neplacute: iti raspunde obraznic in public sau se incuie in camera sa si refuza sa vorbeasca daca ii interzici ceva. E important sa vorbesti cu el si sa-i explici de ce ai luat o hotarare sau alta. Chiar daca nu intelege pe moment de ce, va intelege mai tarziu. In sinea lui, stie ca ai dreptate, doar ca e prea mandru sa recunoasca. Nu trebuie sa cazi in greseala de a fi prea autoritara cu el. Risti sa ii pierzi afectiunea si daca ii indeplinesti toate dorintele, sau ii interzici anumite lucruri, de care prietenii lui au parte in mod firesc.

Citeste si:  Cat de informati sunt romanii despre cancer si modalitatile de prevenire?

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.