Un nou sindrom

Este recunoscut in inteaga lume, ca fiind principala cauza a afectiunilor severe ale cailor respiratorii la sugari si copii. Organizatia Mondiala a Sanatatii pune in seama lui moartea a 460 000 de copii, anual.
Risc: nasterea prematura
Ea ii face vulnerabili la infectia cu VRS, pentru ca au plamanii subdezvoltati si nivel scazut de anticorpi. Pe glob, VRS face mai multe victime decat gripa.
Simptomele sunt inselatoare
VRS produce, la inceput simptome asemanatoare unei raceli: febra, nas infundat, tuse. Cei mai multi copii isi revin in decursul a 8-15 zile. Dar cei care au un risc sporti de a contracta infectia cu VRS pot dezvolta complicatii respiratorii grave.
Acum e vremea lui
Virusul se transmite prin stropi de saliva „aterizati” pe manute sau pe lenjeria folosita in comun, prin biberoane „transmise” de la unul la altul. De aceea, VRS apare, cel mai frecvent in colectivitatile de copii. Perioada lui „de glorie” se intinde din noiembrie pana in februarie, iar „punctul culminant” e atins in noiembrie- decembrie. La primele simptome, fuga la medicul pediatru.

Citeste si:  Ce facem cu kilogramele in plus, in prag de primavara?

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.