fbpx

Vitaminele de care ai nevoie de la 7 la 77 de ani

Toti avem nevoie de vitamine, esentiale in buna functionare a organismului si i pastrarea frumusetii. In functie de varsta, anumite vitamine trec pe primul plan. Descopera si tu vitaminele de care ai nevoie
1) Adolescenta – osatura solida si ten luminos.
Intre 12 si 20 de ani, in organismul fetelor se produce o adevarata furtuna. Fetita devine femeie si, la varsta la care are nevoie de toata energia, ea se hraneste adesea gresit si urmeaza regimuri care-i deregleazametabolismul. O adolescenta trebuie sa manance mai mult decat un adult si are nevoie de mai multe proteine, dar si de vitaminele C si B care – impreuna cu calciul fierul – au o actiune directa asupra cresterii, vitalitatii si performantelor scolare.
– Tanara fata are o alta mare problema – pielea sa, sub efectul hormonilor, are tendinta sa se acopere de cosuri. Contrar unor idei preconcepute, nu exista alimente care provoaca aparitia cosurilor, cum ar fi ciocolata sau mezelurile, iar un aport egulat de vitamine A, B5 si B6 poate sa regleze nivelul sebum, sa favorizeze cicatrizarea si sa protejeze o epiderma fragila pe care tanara fata nu si-o poate ingriji intotdeauana asa cum ar vrea. In cazurile extreme; un tratament cu vitamina A acida, prescris de dermatolog, se va dovedi foarte eficace in tratarea acneei.
– Suplimentele de vitamine nu amelioreaza capacitatile intelectuale, dar raman un atu in perioada examenelor sau a unor regimuri prea severe. Sunt indicate curele de 15-21 de zile.
Alimente de consumat zilnic:
– cel putin un produs lactat;
– carne de vita, peste sau oua la masa de pranz sau la ccea de seara;
– 2-3 fructe si suc de grepfruit sau portocale, pentru vitamina C;
– cereale, paste, orez – bogate in vitaminele complexului B.
2) Femeia activa – vitalitate cu orice pret.
Intre 25 si 45 de ani, femeia se afla in deplinatatea fortelor sale. Intre serviciu, copii, gospodarie, viata ei seamana cu un adevarat maraton. Uneori, uita chiar sa-si ia micul dejun, la pranz ciuguleste cate ceva, iar seara abia are timp sa gateasca. Astfel pierde vitamine si minerale si ajunge sa se epuizeze.
– Ca si sportivele de performanta, daca estei o femeie activa, trebuie sa-ti faci plinul de vitamine B, in special B1 si B2, esentiale in producerea energiei, si B6, care calmeaza sistemul nervos. Foarte important este si acidul folic (B9), mai ales daca ai in pregatire un bebelus. Multe femei au lipsa de vitamina B9, de care fetusul are mare nevoie, mai ales in prima perioada a sarcinii. Vitaminele complexului B sunt mai eficiente cand sunt asociate cu magneziu, un antistres cunoscut. Pentru ai permite organismului sa se apere contra agresiunilor si sa-si intareasca apararea imunitara, vitaminele C
si E trebuie sa lucreze impreuna.
Alimente esentiale – painea de secara, cerealele, carnea si lactatele. Vitamina B9 se gaseste in legumele inchisa, porumb, pui si galbenus. De asemenea, sunt indicate toate legumele si fructele proaspete, pentru vitamina C si carotenoizi.
– La fiecare schimbare de sezon, cocteilurile de vitamine ne ajuta sa ne mentinem la intreaga capacitate si ne aduc plinul de energie.
– Stresul, poluarea si soarele accelereaza imbatranirea pielii. Cum lupti impotriva acestui fenomen? Cu antioxidante, vitaminele C si E si carotenoizi – provitamina A. Acestia din urma se transforma in organism in vitamina A, care favorizeaza sinteza colagenului si regenerarea tesuturilor, fara nici un risc de supradozare. Toate trei actioneaza mai eficacce in prezenta seleniului.
– Bea apa minerala bogata in calciu si magneziu si presara-ti pe iaurt si salate germeni de grau.
– Daca te simti epuizata, irascibila, ai afectiuni dermatologice, inainte de a te indopa cu pastile, revizuieste-ti meniul. Daca faci vreun tratament cu vitamine liposolubile, ia-le cand meniul tau cuprinde si alimente cu grasimi.
3) Obsedata de regimuri – fii in forma fara forme.
Chiar bine echilibrat, un regim sarac in calorii nu permite organismului sa-si ia toate vitaminele si mineralele de care are nevoie. La inceput, si le ia din rezerve, dar incet-incet, se instaleaza deficitul vitaminic.
– Cele mai des intalnite carente sunt cele de vitamine B1, B6, C, D, E si fier. Cand esti infometat, organismul functioneaza cu incetinitorul. Produce mai putina energie si elimina mai dificil toxinele. Rezultatul? Chiar daca mananci mai putin, nu slabesti prea mult. Se instaleaza un cerc vicios, din care fizicul si psihicul ies „sifonate”. Vitamina B6, asociata cu magneziu, are un efect benefic in combaterea bruste de foame.
– Alimentele indicate sunt citricele, kiwi, varza, sub toate formele. Pentru a evita anemia, consuma carne sau peste odata pe zi. Nu elimina din alimentatie untul si uleiul. In timpul unui regim, pielea este prima care-si pierde stralucirea si tonicitatea. In plus, curele de slabire reduce la maximum aportul in grasimi. Nu manca fructele pe stomacul gol. Vitamina C va optimiza absortia fierului prezent in vegetale si in carne.
4) Fumatoarea inraita-regaseste-ti prospetimea.
Un singur fum de tigara genereaza milioane de radicali liberi si duce la diminuarea cu 40% a vitaminei C din sange. Toate rezervele sunt mobilizate si consummate rapid prin alveolele bronhiilor, pentru a face fata inflamariei produse de inhalarea fumului. Tutunul antreaneaza si o vasoconstrictie a vaselor sanguine. Mai slab oxigenata, pielea se ofileste, isi pierde stralucirea. Vitamina B2, care intervine in trasformarea glucidelor, lipidelor si proteinelor, este o alta „victima” a fumatului. Toti marii fumatori sunt mai obositi, mai putin rezistenti la infectii, iar ranile li se cicatrizeaza mai greu.
– Fumatorii au nevoie, zilnic, de 120 mg de vitamina C, o doza greu de gasit in alimentatie. Alimentele recomandate sunt fructele proaspete, in special kiwi si citricele si legumele verzi. Laptele, ciupercile si fructele uscate sunt o sursa excelenta de vitamina B2.
5) Femeia trecuta de 50 de ani-tineretea in…farfurie.
De-a lungul anilor,estrogenii aduc femeii o protectie naturala contra radicalilor liberi si a accidentelor cardiovasculare, dar, la menopauza, nivelul lor scade brusc. In acelasi timp, organismul fabrica mai putina vitamina D care, alaturi de calciu, este esentiala pentru os, ca si pentru supletea si finetea pielii.
– De la instalarea menopauzei, trebuie sa-ti supraveghezi aportul de vitamina D- pentru a evita osteoporoza, de vitamina C-pentru lupta impotriva infectiilor si a fixa calciul, de vitaminele A si E – pentru a preveni imbatranirea si problemele cardiovasculare, de vitaminele B1 si B6- pentru a pastra dinamismul muscular si cerebral.
– Impotriva osteoporozei , medicul iti va prescrie un trstsment pe baza de calciu si de vitamina D. Alimentele recomandate sunt laptele, iaurtul, branzeturile, fructele-de preferat citrice, pere, capsuni, proaspete sau fierte la abur, pestele gras, pentru vitaminele D si B6.
– Din cauza lipsei estrogenilor si a acizilor grasi esentiali, cu timpul, pielea sew usuca. Aceasta pierdere a supletei si finetei pielei se poate compensa utlizand produse de ingrijire foarete hidratante.
6) Sportiva de performanta-important, aportul de „carburant”.
Sportivele consuma multa energie, de aceea au nevoie de proteine vegetale si animale, care intretin si reconstituie ceea ce se numeste masa mobile-muschii si organele interne. Pentru a le folosi mai efficient, trebuie sa gasesti „combustibilul” adecvat, care este reprezentat de zaharuri lente, vitaminele B, C, fier si magneziu.
– La fiecare masa ai nevoie de o sursa de proteina animala (lactate, carne, peste, oua) si vegetala (paine, paste, cereale, leguminoase). Inainte de o competitie, formula este: paine si branzeturi, gris cu lapte, paste cu svaiter ras. In caz de scadere a performantei, poti lua un suplimentalimentar bogat in vitaminele B1, B2, B6, C si magneziu.
7) Proaspata mamica-program de recuperare.
Dupa nastere, organismul are nevoie de timp pentru a recupera tot ce a pierdut, fara a mai aminti de depresia trecatoare intalnita la multe femei, numita de americani „baby blues”.
– Cei mai buni aliati sunt vitaminele B si C, care furnizeaza energie si refac moralul. Nu trebuie sa uiti sa-ti faci plinul de calciu.
– Alimente privilegiate-cereale, lactate, carne rosie, ficat, rinichi si fructe proaspete. Regimurile de slabire nu trebuie incepute imediat dupa nastere, mai ales daca alaptezi, ci la 2-3 luni.
Sub efectul hormonilor din perioada graviditatii, parul este mai stralucitor, firul mai tare, dar dupa nastere devine casant si tern. Din fericire, anumite vitamine au actiune benefica. Pantenolul, sau vitamina B5, face firul mai rezistent. Biotina, sau vitamina B8 opreste caderea parului si-I stimuleaza cresterea, ca si vitamina B3 si B6. Daca ai asa-numita masca de gravida, alege un produs depigmentant cu vitamina C, care creste producerea melaninei.

Citeste si:  Un nou contraceptiv oral ar putea creste libidoul femeilor
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.