fbpx

Zaharul si indulcitorii artificiali

Organismul uman are nevoie pe langa mancare satioasa si lichide de alimente care sa contina un numar de zaharuri, care sa ne creasca nivelul zaharului in sange.
Este recomandat consumul de zahar in favoarea consumului de indulcitori artificiali, acestia fiind de 300 de ori mai dulci decat zaharul.
Indulcitorii artificiali se gasesc sub mai multe forme: pastile, lichide sau prafuri care le putem adauga in alimente sau bauturi.
Unul dintre cei mai folositi si cei mai siguri indulcitori alimentari artificiali este zaharina. Zaharina contine un numar redus de calorii, fapt care nu determina cresterea nivelului zaharului din sange si este de 200 pana la 700 de ori mai dulce decat zaharoza.
Cu toate acestea si cu toate masurile de siguranta, exista posibilitatea ca zaharina sa declanseze reactii alergice din cauza continutului de sulfonamide: dureri de cap, eruptii cutanate sau diaree.
Aspartamul este unul dintre cei mai prezenti indulcitori artificiali inclus in peste 6.000 de produse din intreaga lume, fie singur, fie in combinatie cu zaharina.
Aspartamul este de 180 de ori mai dulce decat zaharul si contine 4 calorii / gram. Contraindicatia acestui indulcitor este faptul ca in momentul digestiei, el se descompune in mai multe substante, printre care si fenilalanina, un amino-acid care la anumite persoane nu se poate metaboliza. La temperaturi foarte mari aspartamul este instabil, neputand fi folosit la gatit.
Consumul excesiv de aspartam poate creste riscul aparitiei depresiei, a durerilor de cap si marirea poftei de mancare.
Este bine sa consumam dulciuri, insa cu moderatie si citind cu atentie ce tip de indulcitor contine si limita dozelor zilnice recomandate din fiecare indulcitor in parte.
Pentru aspartam, doza maxima este de 50 mg/kg, iar pentru zaharina 5 mg/kg.
Cel mai potrivit inlocuitor natural al zaharului este mierea de albine, un amestec de zaharuri naturale, pure, care contine substante special facute sa ajute organismul sa asimileze concentratia de zahar.

Citeste si:  Nu putem trai fara ele! Ratia zilnica de vitamine si alimentele „gazda"
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.