Please select a featured image for your post
Ca sa preparam afinata ne trebuie afine, zahar, alcool rafinat de 80 de grade si o damigeana sau alt vas de sticla de capacitate mare. Avand toate acestea, iata cum se face afinata. La 1 kg de afine punem 400 g de zahar tos si alcool rafinat de 80 de grade cat sa acopere afinele din vas. Alcoolul va reprezenta circa o treime din cantitatea de afine, dandu-i bauturii o tarie de circa 30 de grade.
Spalam afinele, indepartandu-le coditele si cioturile de codite. Le punem in vas, avand grija sa alterneze straturile de afine si de zahar. Primul strat e de afine. Umplem vasul, il legam la gura si il tinem trei zile la soare. Afinele isi lasa zeama, zaharul incepe sa se topeasca. Zilnic, scuturam vasul, ca afinele sa se aseze mai bine. Dupa cele trei zile, turnam alcool rafinat cat sa acopere afinele, legam vasul la loc si il punem intr-un loc in care bate soarele. Il lasam cel putin doua saptamani.
Afinata o bem si o servim dupa preferinte, cu boabe de afine in paharel sau doar lichidul.
pentru o aroma mai buna turnati un pahar de zmeura.