fbpx

Boli venerice: Sifilis

Please select a featured image for your post

Sifilisul este o boala venerica majora cu transmitere sexuala. Este o infectie bacteriana care poate cauza diferite simptome, in functie de stadiul bolii. Aceasta boala cu transmitere sexuala are trei etape simptomatice – primara, secundara si tertiara. Sifilisul nu evolueaza clasic la toti oamenii, unii experimenteaza o perioada fara simptome, numita stadiul latent. Primele semne clinice apar dupa aproximativ 3 saptamani de la contactul infectant- sifilisul primar. Leziunea caracteristica este sancrul sifilitic, un ulcer nedureros la locul infectiei. La femei pot fi afectate labia, vaginul, uretra si perineul, dar si limba, buzele sau amigdalele ( la fel si la barbati). In etapa secundara sunt cele mai mari sanse sa apara eruptii cutanate: pete de mici dimensiuni, de culoare rosu-brun, pe spate, piept, abdomen, brate sau picioare. De obicei leziunile sunt prezente pe palme si talpile picioarelor, fiind un important indiciu in stabilirea diagnosticului. Foarte putine eruptii cutanate apar in aceste zone.

Citeste si:  Cocktailuri: Mojito

Sifilisul secundar este considerat o stare septica cu Treponema – agentul patogen responsabil –, iar simptomele pot aparea in 3-6 saptamani, determinand aparitia silifidelor (acele pete mici). Pot lua nastere stari asemanatoare gripei: dureri de cap, lipsa poftei de mancare, dureri musculare sau de articulatii. Sifilisul latent sau cel tertiar se poate instala, insa in ultima perioada apare mai rar datorita tratarii corespunzatoare la timp.

Citeste si:  Urare de nunta versus toast

Cea mai eficienta metoda de diagnosticare a unei eruptii cu sifilis este examinarea microscopica de pilitura a leziunilor pielii. Tratamentul se bazeaza pe administrarea de penicilina, si, in caz de alergie la penicilina, la tetraciclina. Daca boala este depistata din timp si tratata, o doza unica de penicilina poate fi suficienta pentru vindecare.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.