Colecistul

Please select a featured image for your post

Colecistul, vezica biliara sau, in denumire populara, „fierea”, este un organ uman in forma unui saculet, care aduna secretiile biliare ale ficatului si are rol in buna digestia a grasimilor. Colecistul este situat langa ficat (imediat sub acesta) si are, atunci cand este plin, dimensiunile aproximative de 8×4 cm. Cand mancam grasimi, din colecist se elibereaza in intestinul subtire (duoden) o cantitate mica de bila (aproximativ 50 ml), care are rolul de a emulsifia grasimile, pentru a facilita digestia.

Citeste si:  Cum se face visinata?

O afectiune comuna este aparitia litiazei biliare, cunoscuta si sub denumiri precum „pietre biliare”, „calculi biliari” sau „calculi colecist”, datorata in principal sedimentarii colesterolui in bila. Tratementul litiazei biliare poate fi medicamentos, dar intr-unele situatii este nevoie de colecistectomie – indepartarea chirurgicala a vezicii biliare. Colecistul nu este un organ vital, iar corpul uman poate functiona in lipsa sa.

Citeste si:  Ce este contraceptia

Pentru a preveni aparitia afectiunilor biliare se recomanda o dieta echilibrata, evitarea alimentelor bogate in colesterol, consumul alimentelor bogate in calciu si efectuarea de exercitiu fizic regulat. S-a constatat, de asemenea, ca administrarea de hormoni (anticonceptionale sau estrogen dupa menopauza) poate favoriza aparitia afectiunilor colecistului.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.