fbpx

Histerectomia vaginala – avantaje si dezavantaje

Histerectoia reprezinta indepartarea uterului, pe cale chirurgicala si poate fi realizata atat vaginal, cat si abdominal. Ne vom opri azi, la cea de natura vaginala, preferata de majoritatea femeilor care sunt nevoite sa faca aceasta interventie.

Histerectomia vaginala este de preferat si pentru ca nu lasa cicatrice, presupanand doar o mica incizie la nielul peretelui vaginal. Ovarele pot fi si ele scoase prin aceasta interventie. Cand se apeleaza la histerectomia vaginala?

Citeste si:  Anorexia:boala si tratamente

Procedura este folositoare in cazul indepartarii unor fibroame uterine sau cand nu este prezenta endometrioza. Avantajele acestei proceduri spre deosebire de cea abdominala sunt recuperarea mult mai rapida, lipsa cicatricilor si indepartarea uterelor de volum marit.

Insa exista si dezavantaje ale histerectomiei vaginale. Poate cel mai important dintre acestea ar fi faptul ca nu permite, spre deosebire de cea abdominala, un acces corespunzator la organele pelvine. Tocmai de aceea, daca fibroamele sunt de dimensiuni mari, uterul este semnificativ marit sau daca existe endometrioza sau adenomioza, este indicata histerectomia de natura abdominala. Un alt dezavantaj este ca histerectomia vaginala nu poate fi folosita in tratamentul chirurgical al cancerului uterin sau de col, asa ca, iarasi se va apela la cea de tip abdominal.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.