Prepararea iaurtului de casa

Please select a featured image for your post

Iaurtul de casa are cateva avantaje fata de cel cumparat, iar unul dintre ele ar fi pretul – este de cel putin doua ori mai ieftin. Un altul ar fi gustul. Iar un al treilea ar fi ca iaurtul de casa nu contine decat ce punem in el – in niciun caz altceva!

Laptele pentru iaurtul de casa trebuie sa fie suficient de gras, un iaurt de casa bun nu va fi niciodata dietetic. Laptele de tara sau laptele de 3.5 la suta grasime e indicat. Laptele trebuie fiert, exceptand cazul in care e lapte pasteurizat UHT. Daca am fiert laptele, il lasam sa se raceasca pana cand ajunge caldut, cat sa nu deranjeze la mana. Daca e lapte pasteurizat, vom proceda invers: il incalzim un pic de tot. Intre timp, in borcanul in care vom prepara iaurtul (e mai comod un borcan mare, dar pot fi si mai multe borcane mici) pregatim covaseala, adica flora bacteriana: luam aproximativ 100 de grame de iaurt natural (prima data va trebui sa-l cumparam, asa ca atentie la continut! Dupa aceea putem folosi iaurtul facut de noi insine si va fi mai simplu…) si inca pe atata smantana. Amestecam iaurtul cu smantana si apoi incepem sa turnam incet laptele cald, amestecand permanent, dar incet, cu o lingura de lemn.

Citeste si:  Cizmele de cauciuc - clasice sau moderne?

Cand borcanul s-a umplut, il punem intr-un loc caldut. Caldut inseamna undeva aproape de un calorifer, dar nu atat de aproape incat sa se incinga – temperatura de dezvoltare a bacteriilor din lapte e cea la care noua, oamenilor, ne e „un pic cald” – adica aproximativ 30 de grade Celsius. Daca am avut noroc, in 12 ore vom avea iaurtul gata (nu il miscati si nu incercati sa-l testati intre timp). Daca nu, mai lasati-l inca 12 ore. Daca nici atunci nu avem iaurt, inseamna ca unul dintre ingrediente nu a fost potrivit: fie laptele a fost prea slab, fie iaurtul folosit drept „covaseala” nu a continut suficient de multe bacterii vii, asa ca nu ne ramane decat sa cautam ceva potrivit!

Citeste si:  Cum se taie ceapa

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.