Tipuri de medicamente antidepresive

Teoria care sta la baza medicatiei antidepresive este aceea ca depresia este cauzata de un dezechilibru chimic din creier. Nivelurile scazute de substante chimice cerebrale numite neurotransmitatori pot fi responsabili pentru unele tipuri de depresie . Factorii emotionali si sociali joaca de asemenea un rol in starea de depresie. De retinut este ca medicatia antidepresiva nu este in sine un „glont magic” care va scapa pacientul de afectiunile apasatoare.

Antidepresivele SSRI – inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS). Aceste medicamente antidepresive fac ca valabilitatea serotoninei sa fie mai mare pentru creier. Se crede ca serotonina influenteaza starea de spirit a unei persoane. Aceste medicamente se prescriu deoarece au mai putine efecte secundare decat medicatiile mai vechi. Probabil sunteti deja familiarizati cu cateva din numele antidepresivelor : fluoxetina (Prozac), paroxetina (Paxil), citalopram (Celexa). Cele mai comune efecte secudare se manifesta prin greturi, dureri de cap, probleme sexuale, gura uscata si dificultati cu somnul.

Citeste si:  Varsta otpima pentru a face un copil

Antidepresivele atipice sunt similare celor ISRS. In plus, fata de serotonina, ele pot viza si alte substante chimice ale creierului cum ar fi dopamina si noradrenalina, care pot juca un rol in depresie. Medicamentele comune din aceasta clasa sunt venlafaxinã (Effexor), duloxetinã (Cymbalta), si bupropion (Wellbutrin). Efectele secundare sunt similare cu cele ISRS si includ oboseala , cresterea in greutate, somnolenta si vedere incetosata.

Citeste si:  Prejudecati despre dezvirginare

Antidepresive triciclice sunt o clasa mai veche de medicamente impotriva depresiei. Ca si noile antidepresive, cele triciclice functioneaza prin cresterea nivelului de substante chimice din creier, dar astazi nu mai sunt folosite asa des deoarece au multe efecte secundare. Acestea includ gura uscata, tulburari de vedere, probleme de urinare sau constipatie. Ba mai mult, acest tip de antidepresive pot cauza oboseala. Persoanele cu glaucom nu ar trebui sa se supuna unui tratament cu triciclice.

Citeste si:  cand fu tache nu fu tica

Antidepresivele MAOI (inhibitori monoamin-oxidazei) sunt o alta clasa de antidepresive care nu se mai foloseste in mod frecvent datorita efectelor secundare grave. Acest medicament actioneaza prin blocarea unei enzime numita monoaminoxidoza care descompune serotonina si noradrelina. Oamenii care iau acest tip de antidepresive se pot confrunta cu reactii adverse destul de periculoase daca mananca anumite feluri de mancare, daca beau alcool sau daca iau medicamente neprescrise de doctor (de la farmacie, fara reteta).


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.