fbpx

Utile, estetice, usor de amplasat: rafturile

Cat de putine ar fi obiectele de care ne servim intr-o incapere, intotdeauna se vor gasi unele care sa sada acolo unde nu le este locul: pe dulapuri, pe sifonier, pe canapea, pe televizor sau, odata cu disparitia televizorului, pe cantul plasmei, unde isi gasesc echilibru o bricheta sau un pachet de tigari. Neajunsul acesta isi gaseste antidot intr-unul din cele mai simple moduri care tin de mobilarea unei incinte: amplasarea rafturilor. Pe langa utilitatea lor, rafturile din ziua de azi au intrat in categoria obiectelor decorative. Si asta nu e tot: la randul lor, pot sa etaleze alte obiecte decorative.

Primul lucru de care tinem cont cand amplasam un raft: sa nu incurce oamenii care au de-a face cu respectiva incapere si, de ce nu, animalele. Nu punem un raft deasupra unei canapele sau a unui scaun, sa se izbeasca de el cel care se ridica. Rafturile nu vor impiedica deschiderea usilor si nu vor obtura caile de circulatie. Indiferent ca detine rol estetic sau utilitar, raftul va veni cu baza sub nivelul privirii unui om.

Citeste si:  Cum amenajam camera de oaspeti

In baie si in bucatarie, rafturile au destinatie practica, pastrand cunoscutele obiecte care deservesc incaperile acestea. Spatiul de obicei mic din aceste incinte nu ne va permite sa dezvoltam fantezii tinand de mobilier, dar niste rafturi simple, practice si totodata aspectuoase nu e greu deloc sa gasim. Lemnul, PVC-ul, sticla si metalul sunt materialele cele mai raspandite din care se fabrica rafturile.

Un raft sau mai multe care sa contina carti putem avea in dormitor, in living – aici, daca tinem la estetica si la valoarea decorului, putem repartiza carti rare sau imbracate in piele – si, mai ales, in camera de lucru, daca facem uz de literatura de specialitate.

Ca obiecte decorative de pus in rafturi avem: poze inramate, tablouase, suveniruri din tinuturi mai mult sau mai putin indepartate, obiecte de ceramica, vaze si ghivece cu flori sau plante mici, lampe, sfesnice, ceasuri vechi si alte obiecte cu statut de antichitati.

Citeste si:  Trend 2010 in design interior

Ca sa nu mai imprastiem prin toata casa obiectele de care ne folosim des, vor avea locuri stabilite in rafturi si acestea: DVD-uri, ustensile de scris, telecomenzi, tigari, brichete, scrumiere, desfacatoare de sticle, biscuiti de pahare, carti de joc, cutii de rummy, de table si sah si multe altele.

Avem o camera in care luam masa in mod obisnuit, alta decat bucataria? Aici, pe rafturi de lemn, putem tine pahare, platouri, farfurii, servicii de cesti.

Rafturile sunt de toate formele: dreptunghiulare, rotunde, ovale, rafturi care imita un ceas de perete sau un alt obiect. Amplasate dezordonat sau studiat dezordonat pe un perete gol, il vor inviora, dar il vor si face sa para mai intins. E un mod de decorare care ofera o imbinare fericita intre pret si efect. La un mobilier modern se preteaza rafturi in forma de cuburi, puse pe un perete la intamplare sau urmand o regula geometrica. Si rafturile de sticla merg foarte bine aici.

Citeste si:  Alegere masina de facut cafea

In incaperi mari, daca incadram cu rafturi o piesa de mobilier care merita scoasa in evidenta, rafturile vor fi simetric dispuse. De asemenea, intr-o camera spatioasa, daca vom aseza un raft mare care sa contina si obiecte mari, il vom pune in centrul peretului. Daca mai avem loc, putem repartiza simetric fata de el si niste raftulete.

Daca va apucati sa cautati fara mari eforturi modele de rafturi, veti descoperi unele care nici nu seamana a rafturi, in forma de portativ, de exemplu. Unul mai putin spectaculos ca design, dar foarte practic, e raftul pliant. Il putem aseza fie pe orizontala, fie pe verticala. Il adaptam nevoilor.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.