text size: A | A | A

Deco si Food

Bucataria austriaca rafinament si placere de a manca

de , 13 August 2008


Imperiul Habsburgic a dominat timp de cateva secole o mare parte a Europei Centrale si de Est, intre granitele sale puteam regasi culturi, etnii si traditii diferite care s-au intalnit si s-au inflentat reciproc. Austria a mostenit toata aceasta bogatie multiculturala iar bucataria austriaca este unul din cele mai bune exemple pentru ceea ce poate rezulta din asa un amalgam etnic.

Din punct de vedere gastronomic, austriecii si-au gasit originalitatea in diversitate, prin modul in care au stiut sa preia, modificand sau nu, elemente din bucataria germana, ceha si slovaca, elvetiana, alsaciana, slovena, italiana, romana (transilvaneana si banateana) sau sarba.

Austriecii tin si acum la specificul zonal, practic fiecare mare regiune fiind asociata cu un fel specific de mancare. De exemplu, la Viena, cel mai important oras din toate punctele de vedere, multa vreme capitala culturala a acestei parti a Europei veti gasi cel mai bun Wiener Schnitzel, snitel vienez, deobicei din cotlet de vitel (poate fi si de porc, pui, sau chiar peste). Tot aici puteti gusta din mancarea preferata a regelui Franz-Joseph Wiener Tafelspitz o mancare nu foarte complicata, un rasol din carne slaba de vitel combinat cu un sos de verdeturi, dar care cere foarte mult timp de preparare deoarece se coace la foc foarte mic.

In regiunea Tirol regasim cateva influente italiene, aici puteti gusta Tiroler Leber mit Polenta ficat de vitel cu sos de lamaie la care se serveste ca garnitura mamaliga (polenta, din italiana) sau Groestl, un fel de mancare cu cartofi si ceapa, la care se poate adauga putina carne sau un ochi de ou.

Daca ajungeti in Austria nu puteti sa ratati celebrele Knodel, galuste ce pot fi sarate sau dulci, umplute cu absolut orice va puteti imagina, de la carnela branza sau fructe. Cele mai apreciate sunt Serviettenknodel galusca cu umplutura de smantana, fiarta in bain-marie si servita in felii, e baza de smantana coapta la bain-marie si servita felii; Marillenaknodel, niste galuste dulci din cartofi, umplute cu caise si servite cu unt si scortisoara ; Fleischknodel galuste mai simple, cu carne sau Specknodel un alt fel de galuste cu smantana.

Dulciurile austriece sunt si ele extrem de renumite Aici puteti manca cel mai bun strudel, Topfen in germana, o placinta dinb foi, cu dovleac si scortisoara, mere, nuca sau branza. Daca ati avut bunici in zona de vest a tarii probabil cas titi despre ce vorbesc. Daca doriti ceva mai sofisticat putei incerca Sacher Torte, un tort din ciocolata glazurata umpluta cu marmelada sau gem de diferite fructe, caise, zmeura, cirese. Koughlouf sau Gugelhupf, un fel de cozonac copt in forme rotunde, deobicei cu nuca si stafide si acoperit cu zahar ars sau ciocolata alba este un alt produs de patiserie care merita incercat.

Austriecii, si mai ales vienezii sunt mari amatori de cafea, asa ca odata ajunsi in Viena intr-o cafenea din Piata Maria Tereza, veti avea de ales intre Melange, Kapuziner, Turco, Einspanner, Mazagran, Groser Brauner, Kleiner Brauner.
...continuare in pagina 2

Pagina
1 2
Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 2
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Bucataria austriaca rafinament si placere de a manca"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu
coltul misoginului
Am vazut, cu ochii mintii, filmul 50 de umbre ale lui Grey si vi-l povestesc si voua
Am vazut, cu ochii mintii, filmul "50 de umbre ale lui Grey" si vi-l povestesc si voua
Autobuzele orasului sunt pline de reclame care anunta premiera iminenta: momentul in care filmul [...]
top 5
Calculeaza IMC
Greutatea dvs. (in kg )
Inaltime (in cm)
Calculeaza
Calculeaza necesarul caloric:
Greutatea dvs. (in kg )
Inaltime (in cm)
Varsta

Efort depus
Calculeaza
Calcul fertilitate:
Data ultimei menstruatii
Numarul de zile dintre menstre:
Zile
Menstruatie
Zile
Calculeaza
newsletter
Ultimele comentarii
Alex (2015-03-26 12:43:48) De ce nu mai stiu sa danseze fetele de azi? @Fireheart Drakeflame vorbesti ca un adevarat necunoscatoru al fenomenului Dans Sportiv. Am inceput sa practic dansul la varsta de 22 de ani si marele regret este ca nu am inceput mai repede(macar ...
Alex (2015-03-26 11:55:05) De ce nu mai stiu sa danseze fetele de azi? @nady sa stii ca eu sunt acel baiat dar recunosc practic dansul de cativa ani deci dansez mai bine decat orice fata care nu a facut cel putin 3 ani de dans si de aici vin si majoritatea problemelor ...
Alexandra (2015-03-26 10:48:59) Tineretea se termina la 45 de ani. Dixit! Cred ca am spus ca nu imbatraneste frumos, nu ca e o baba. Inca nu e o baba, desi de pe la 50 de ani asa, poti sa te simti bine in pielea ta, dar nu s-o numi ca esti tot un tinerel. Varsta a doua, e ...
Irina (2015-03-24 11:51:13) Tineretea se termina la 45 de ani. Dixit! Alexandra, de ce vorbim despre batranete la 45 de ani? Doi la mana, calitatea de model nu si-o poate aroga singura. Ea ii poate fi conferita doar de cei care-o recunosc ca atare. In lumea ...
Emilia (2015-03-24 01:56:04) Tineretea se termina la 45 de ani. Dixit! Apoi maicuta Alexandra, tu asa sa traiesti draga, dupa cum ai scris. Mie imi plac toate lucrurile astea la Mihaela Radulescu si sper sa constituie itr-adevar un model pentru alte femei care ar fi ...
Oferte speciale
horoscopul de azi