text size: A | A | A

Deco si Food

Cum gatim pestele in mod sanatos?

de , 28 Iunie 2008


Pestele este un aliment cunoscut pentru beneficiile sale, fiind bogat in Omega 3 si indicat in majoritatea dietelor si regimurilor alimentare. Atentie insa, pentru a va bucura de beneficiile oferite de peste, acesta trebuie sa fie gatit intr-un mod cat mai sanatos.
A manca peste prajit in ulei, asortat cu maioneza si cartofi prajiti, nu inseamna ca ai servit o masa sanatoasa.
Un peste gatit perfect pentru a-si pastra toate proprietatile nutritive este pestele care se rupe usor cu furculita si are o culoare oarecum opaca pe margini si putin translucida pe mijloc.
Atentie mare la timpul de gatire - carnea de peste fiind atat de moale si delicata, se usuca foarte usor in timpul gatitului si se arde la fel de usor. Pentru a ramane fraged, pestele trebuie fie gatit la temperaturi foarte mari si intr-un timp foarte scurt, fie gatit cu apa.
Pestele la gratar este cel mai dificil de gatit, desi pare atat de simplu, tocmai pentru ca pestele se poate arde foarte usor si este foarte uscat. Inainte de a pune pestele pe gratar, folositi o pensula de bucatarie pentru a-l unge cu ulei de masline si neaparat amplasati pestele pe marginile gratarului, ferindu-l de partea din mijloc, care este cea mai calda. Nu va grabiti sa intorceti pestele pe gratar sau sa il miscati imediat dupa ce l-ati asezat, pentru ca se va lipi cu siguranta de gratar si se va rupe. Asteptati sa inceapa sa se coaca si sa lase suc, ca sa nu se mai lipeasca. De indata ce pestele are urme usoare de la gratar, este momentul sa il intoarceti pe partea cealalta.

Nu lasati pestele nesupravegheat pe gratar, intrucat are nevoie doar de cateva minute pe fiecare parte si este gata prajit. Daca fileul de peste este taiat foarte subtire, ajunge sa il coaceti pe o singura parte.
Pestele in suc propriu este mai mult o metoda de a gati pestele decat o reteta in sine si se refera la gatirea pestelui intr-un lichid, o marinata, care se arunca atunci cand pestele este gata.
Este o metoda rapida dar foarte blanda de a gati pestele, care nu se usuca deloc, ci devine mult mai fraged. Sucul in care gatim pestele are scopul de a pastra aroma naturala a acestuia. O reteta traditionala pentru gatirea pestelui in suc propriu este cea pe baza de suc de rosii asezonat cu ierburi aromatice, vin alb sau otet si suc de lamaie.
Se aseaza bucatile de peste in tigaie si se toarna suc cat sa le acopere, si lasati sa se faca la foc mic. Nu trebuie sa dea in clocot, asa ca daca vedeti ca incep sa apara balonase in suc, reduceti intensitatea flacarii. Daca sucul ajunge sa fiarba, se vor isca curenti care vor rupe pestele in bucati mai degraba decat sa il prepare incet si in profunzime. Sucul in care s-a facut pestele poate fi folosit de mai multe ori, mai ales daca aveti mai multe bucati de peste si o tigaie nu foarte mare. Intre fiecare utilizare, fierbeti lichidul cateva minute, apoi lasati-l sa se racoreasca si reintroduceti urmatoarea transa de carne. Atentie insa, folosirile repetate sunt ok doar atunci cand sunt facute una dupa alta. Sucul nu se conserva pentru a fi refolosit dupa cateva zile.
...continuare in pagina 2

Pagina
1 2
Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 2
comentarii (0)
Posteaza si tu un comentariu la "Cum gatim pestele in mod sanatos?"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu
coltul misoginului
Am vazut, cu ochii mintii, filmul 50 de umbre ale lui Grey si vi-l povestesc si voua
Am vazut, cu ochii mintii, filmul "50 de umbre ale lui Grey" si vi-l povestesc si voua
Autobuzele orasului sunt pline de reclame care anunta premiera iminenta: momentul in care filmul [...]
top 5
Calculeaza IMC
Greutatea dvs. (in kg )
Inaltime (in cm)
Calculeaza
Calculeaza necesarul caloric:
Greutatea dvs. (in kg )
Inaltime (in cm)
Varsta

Efort depus
Calculeaza
Calcul fertilitate:
Data ultimei menstruatii
Numarul de zile dintre menstre:
Zile
Menstruatie
Zile
Calculeaza
newsletter
Ultimele comentarii
Flavia (2015-06-17 13:37:03) Totul despre Barbatul Taur Pfff, cata lipsa a umorului! ...
Taur (2015-06-16 20:04:05) Totul despre Barbatul Taur Sunt un barbat taur si desi am fost laudat in toate felurile nu am putut decat sa rad :)) . Stati linistite , e supraexagerat , desi ma regasesc prin unele caracteristici , nu sunt nici pe aproape asa ...
Irina (2015-06-10 12:33:16) De la ”vine baubaul daca nu mananci tot” la baubaul din hamburger Cliseul asta cu ”scoala vietii” e asa de lipsit de orice sens. Si, in general, e preferatul celor carora, culmea, le lipsesc fix aia sapte. Ani. ...
Ele (2015-06-10 09:42:43) De la ”vine baubaul daca nu mananci tot” la baubaul din hamburger Pe aia cu educatia din spatele blocului am auzit-o first hand: mi-a zis-o o cunostinta la un chef cand nu stiu cum a venit vorba de faptul ca eu ma dadeam peste cap sa ma intretin la facultate si ea ...
Dan (2015-06-09 17:23:17) Videochat-ul, prostitutie mascata? Aveți o impresie foarte proasta toti, invidioși ca se descurca alții mai bine ca voi, nu va mai interesați de altii, interesati-va de voi, bravo vouă băieți și fete faceți cât de mulți ...
Oferte speciale
horoscopul de azi