text size: A | A | A

Deco si Food

Cum marinam carnea pentru gratar?

de , 27 Iunie 2008


Vara este indiscutabil sezonul gratarelor si nimeni nu contesta faptul ca un piept de pui la gratar face deliciul oricarei petreceri, dar un piept de pui care este prajit pe grill dupa ce inainte a facut o baie buna in ulei de masline, miere si condimente, va fi un adevarat deliciu. Rolul principal al marinatei este sa dea un gust aparte carnii pentru gratar.
Gama de ingrediente pentru marinata este atat de larga pe cat o face imaginatia voastra si continutul frigiderului vostru. Pentru un piept de pui delicios, incercati o marinata de cateva ore in suc de portocala, ghimbir si susan. Gustul carnii va fi cu atat mai bun cu cat marinata are ingrediente pline de aroma si savoare: ghimbir, nuscoara, ulei de masline, sos de soia, verdeturi proaspete, suc de rosii cu busuioc si oregano, miere, suc de fructe, ceapa, usturoi, coaja si zeama de lamaie si limette sau portocale. Marinata poate sa contina mai multe elemente uscate, insa e neaparat sa contina cel putin un ingredient lichid: sos de rosii, lapte, ulei, mustar, ketchup, sos de fructe, iaurt, smantana, unt topit. Niciodata nu folositi sarea ca si ingredient pentru marinata, pentru ca in loc sa obtineti o carne bine imbibata in sos, carnea se va intari si usca foarte tare pe gratar. Un element acid, cum este sucul de lamaie va face echilibrul intre elementele dulci (cum ar fi mierea) si cele condimentate (cum ar fi chilli).

Cat timp se marineaza carnea?
Timpul pe care carnea il petrece la marinat, depinde foarte mult de cat de frageda este. Astfel, pestele si fructele de mare se marineaza in aproximativ o jumatate de ora, intrucat compozitia lor permite marinatei sa patrunda rapid in intreaga bucata de carne. Carnea de pui se marineaza in aproximativ 2 ore, timpul acesta se reduce insa in cazul pieptului de pui, mai ales daca este taiat foarte subtire. Carnea de peste si de pui trebuie supravegheata in timpul marinarii, tocmai pentru ca se patrunde atat de repede. Daca sta prea mult la marinat, va fi prea moale si se va rupe usor, fiind greu de manevrat pe gratar.
Carnea de porc se marineaza in aproximativ 4 ore, daca este taiata felii si pana la 24 de ore daca este intr-o singura bucata (de exemplu un muschiulet de porc). La fel, intre 4 si 24 de ore se marineaza si carnea de miel, de vita si de oaie, in functie de cat de tare este.
Regulile unui marinat reusit
Nu uitati: carnea se lasa la marinat in frigider, mai ales pe timpul verii si in cazul in care folositi ingrediente perisabile, cum ar fi laptele sau iaurtul. Tocmai pentru ca se marineaza in frigider, este indicat sa folositi uleiuri mai degraba decat unt topit sau margarina, intrucat acestea nu vor ramane lichide in frigider. Pentru a reduce din grasimi, folositi uleiuri vegetale (ulei de susan, de porumb) si ulei de masline. Tot pentru un gratar dietetic, folositi lapte, iaurt sau smantana cu continut redus de grasime.
Carnea se marineaza cel mai bine in recipiente de sticla sau in pungi inchise ermetic. Evitati vasele de metal, pentru ca pot modifica gustul marinatei.
...continuare in pagina 2

Pagina
1 2
Flu.ro
share on facebook
Iti place Flu? Arata asta cu un like mai jos:

rating
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
nota obtinuta 2.7
comentarii (2)
1. grill
April 2nd, 2010 at 12:52pm
http://www.aukro.ro/item982329600-gratar-electric-grill-george-foreman-dieta.html
2. Hvfg
June 1st, 2013 at 12:48pm
si unde blea scrie cum sa marinez toata huitaua scrie nu mai nu reteta
Posteaza si tu un comentariu la "Cum marinam carnea pentru gratar?"
Nume *
Mail (nu va fi publicat)*
Comentariu
Introduceti codul din poza alaturata pentru verificare
posteaza comentariu
coltul misoginului
Am vazut, cu ochii mintii, filmul 50 de umbre ale lui Grey si vi-l povestesc si voua
Am vazut, cu ochii mintii, filmul "50 de umbre ale lui Grey" si vi-l povestesc si voua
Autobuzele orasului sunt pline de reclame care anunta premiera iminenta: momentul in care filmul [...]
top 5
Calculeaza IMC
Greutatea dvs. (in kg )
Inaltime (in cm)
Calculeaza
Calculeaza necesarul caloric:
Greutatea dvs. (in kg )
Inaltime (in cm)
Varsta

Efort depus
Calculeaza
Calcul fertilitate:
Data ultimei menstruatii
Numarul de zile dintre menstre:
Zile
Menstruatie
Zile
Calculeaza
newsletter
Ultimele comentarii
Irina (2015-05-27 17:28:24) Nationalistii au leacul homosexualitatii. Totul sta in dieta! Alexandra, uitandu-ma la cifrele violentei domestice, imi vine sa te contrazic. Hormonii din carnea de pui sunt o realitate, desigur. Dar nu schimba orientarea sexuala. :) ...
Alexandra (2015-05-27 17:21:16) Nationalistii au leacul homosexualitatii. Totul sta in dieta! ca barbatii acum sunt din ce in ce mai feminini si mai putin masculini cred ca e cam adevarat. Si ca extrahormonizarea e de la carnea de pui e chiar si mai adevarat, putem vedea asta si la copiii ...
Alexandra (2015-05-27 17:17:12) Spune-mi cu cine iesi la masa, ca sa-ti spun cat te-ngrasi. Sau cat slabesti da, normal ca sunt influentata de anturaj. Am observat dintotdeauna. Incerc sa-mi pastrez un echilibru, dar e destul de dificil. Uneori mananc de-acasa diverse (cina sau pranz sau desert), ca sa nu ...
Irina (2015-05-26 17:15:39) Nationalistii au leacul homosexualitatii. Totul sta in dieta! Sigur ca au! Retete de post precum: Chiftelute de dovlecei vindecatoare de homaiala si Ciorbica urzicatoare degraba ustuitoare de pofte necurate. ...
Lili (2015-05-26 16:53:56) Nationalistii au leacul homosexualitatii. Totul sta in dieta! Mi-e si frica sa dau pe siteul alora:)) daca si prostia se ia precum "homalaiala", am pus-o:)) Au si retete? ...
Oferte speciale
horoscopul de azi