fbpx

Probioticele, in lupta cu bacteriile

De zeci de ani, se stie ca probioticele ne imbunatatesc starea de sanatate. Producatorii de iaurturi se lauda atat cu ale lor culturi de bacterii vii, nelipsite din nicio reclama. Cu siguranta, toata lumea a auzit de faimoasele L. Cassei imunitas, Bifidus essensi si Acti regularis. Mai nou, probioticele se gasesc si in alte alimente, dar si in suplimente alimentare, pe care le gasesti la farmacie sau plafaruri.

Se vorbeste atat de mult despre probiotice si totusi se stiu atat de putine. World Health Organisation le defineste ca fiind microorganisme vii, care, intrate in corpul omenesc, pot imbunatati starea de sanatate. De fapt, nu sunt decat bacterii, dar nu din cele „rele”, care creeaza infectii. Sunt bacterii „bune” care contribuie la sanatatea prganismului. Corpul omenesc este gazda unui numar mare de microorganisme, care traiesc in cavitatea bucala, pe pielea, in tractul intestinal, in vagin, etc. De fapt, se estimeaza ca numarul microbilor din corpul unui om il depaseste cu mult pe cel al celulelor umane. Bacteriile acestea nu sunt numai foarte multe, ci si foarte variate. Se estimeaza ca peste 400 de bacterii diferite traiesc in corpul unui om. Majoritatea nu sunt daunatoare, ba chiar contribuie la dezvoltarea si sanatatea noastra. Dar, printre ele, se numara si bacterii „rele”. Echilbrul dintre bacteriile bune si cele daunatoare este fragil si trebuie protejat. Exact asta fac probioticele. Cand iei probiotice, ajuti organismul oferindu-i bacteriile bune de care are nevoie pentru a lupta cu cele rele.

Citeste si:  Copiii nu trebuie tratati cu extracte microbiene

Totusi, nu toate probioticele sunt la fel si nu toate au acelasi efect asupra corpului omenesc. Daca L. cassei imunitas este faimos pentru efectul pozitiv asupra sistemului imunitar, asta nu inseamna ca este un panaceu. Cand ai o problema de sanatate, nu orice probiotic te ajuta. Trebuie sa stii pe care sa-l iei.

Anti-antibiotice

Cand o bacterie ce nu este caracteristica organismului uman reuseste sa patrunda inauntru, va duce la o infectie mai usoara sau mai grava. Pentru a o alunga se prescriu antibioticele, care salveaza atatea si atatea vieti. Numai ca antibioticele au neajunsurile lor. Pe langa bacteriile straine, le omoara si pe cele „bune”, distrugand echilibrul microbiologic fragil al corpului – tratamentul cu antibiotice este adesea vinovat pentru candidoze – si creand o poarta de intrare pentru bacterii straine, de unde probleme digestive (diaree), ginecologice sau imunitare. Din fericire, exista trei probiotice diferite care reduc riscul de infectii si alte efecte secundare ale antibioticelor. E vorba de S. cerevisiae boulardii, Lactobacillus rhamnosus GG si Bacillus coagulans GBI-30, care protejeaza organismul in timp ce iei antibiotice si la scurt timp dupa, cand echilibrul microbiologic nu este inca refacut

Citeste si:  Grasimea de pe burta sau coapse, folosita pentru remodelarea sanilor

Pentru sanatatea vaginului

Chiar daca igiena este riguroasa, bacteriile din tractul intestinal pot sa patrunda in vagin si tractul urinar. Un vagin sanatos gazduieste bacterii bune care le alunga, dar, din pacate, tratamentul cu antibiotice, spermicidele, spalaturile vaginale distrug echilibrul zonei genitale si permit inmultirea bacteriilor daunatoare. Din nou, te pot salva probioticele. E vorba de L. rhamnosus GR-1 si L. reuteri RC-14 care trec din intestin in vagin (exact ca bacteriile impotriva carora trebuie sa lupte) si omoara bacteriile raspunzatoare pentru vaginita bacteriana, infectii urinare si candidoza.

Pentru sistemul imunitar

Multi cred ca toate probioticele au efecte pozitive asupra sistemului imunitar. De fapt, numai cateva dintre ele maresc rezistenta la boli. Este vorba de L. cassei DN-114001, L. rhamnosus GG si L. acidophilus NCFM. Studiile clinice au aratat ca acestea reduc intensitatea, durata si frecventa infectiilor respiratorii, atat la adulti, cat si la copii.

Citeste si:  Viata sanatoasa inseamna alimentatie sanatoasa

Pentru sistemul digestiv

Sindromul colonului iritabil, de altfel, greu de tratat, poate fi combatut cu ajutorul a doua tulpini de probiotice, Bifidobacterium infantis 35624 si L. plantarum DSM9843. Prima tulpina se pare ca ar reduce durerile si disconfortul abdominal, iar a doua combate flatulenta. S. cerevisiae boulardii este, de ajutor, celor care sufera de diareea calatorului, daca este luat cu o saptamana inainte de plecare.

Prebioticele

Daca anumite bacterii ne imbunatatesc sanatatea, ar fi normal sa mancam alimente bogate in nutrientii care hranesc aceste bacterii. Aceasta este teoria din spatele prebioticelor, printre care se numara mai multe tipuri de fibre din ceapa, usturoi sau praz. Se spune ca usturoiul este un antibiotic natural, care vindeca infectiile. De fapt, el este un prebiotic si hraneste probioticele care lupta impotriva bacteriilor ce provoaca aceste infectii. Bineinteles ca au aparut si suplimente cu prebiotice.

Totusi, sa nu uitam ca nici usuturoiul, nici alte plante si nici macar probioticele din suplimente si iaurturi NU sunt medicamente universale si nu pot alunga infectiile grave. Pentru acestea, antibioticele raman, in ciuda efectelor adverse, singurul tratament cu adevarat eficace.

5 Comentarii
  1. Interesant articol. Stiam in mare despre probiotice dar nu ca ajuta in atatea afectiuni. Ce nu se specifica in articol este un produs pe baza de probiotice. Stie cineva? Adica poate recomada cineva?

  2. Sincera sa fiu eu am luat Biotics pentru probleme de tranzit si cand se intampla de iau antibiotice. Daca mai stie cineva si alte afectiuni la care ajuta, va rog sa ne comunicati si noua.

  3. In ceea ce priveste probioticele trebuie sa recunosc ca si eu tot Biotics folosesc pentru problemele cu tranzitul si sunt destul de multumita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.