100 de muzee din tara isi vor deschide portile sambata noaptea, in Noaptea Muzeelor

Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RMNR) organizeaza, sambata, Noaptea Muzeelor, eveniment la care participa aproximativ 100 de muzee si organizatii din tara. In Bucuresti sunt 28 de institutii culturale care isi vor deschide portile pe timpul noptii pentru toti cei pasionati de tehnica, aviatie sau arta.

In Bucuresti avem deschise 28 de locatii pentru vizitatori. Sunt mai multe muzee, dar si organizatii culturale care se apropie de domeniul muzeal, cum ar fi o cladire de patrimoniu care gazduieste o organizatie. Exista si expozitii, cu o anumita tematica, pe care noi le consideram importante si le-am inclus in circuitul de vizitare, a declarat pentru AGERPRES Angelica Iacob, coordonator Noaptea Muzeelor.

Si in acest an, ca si in anii precedenti, sunt asteptati zeci de mii de vizitatori la muzeele din Bucuresti.

Muzeele cele mai vizitate anul trecut, care au avut aproximativ 20.000 de vizitatori, sunt cele care au traditie in a sarbatori acest eveniment cum ar fi Muzeul „George Enescu”, Muzeul de Istorie, Muzeul National de Arta a Romaniei sau Muzeul Labirint, o colaborare interesanta intre Muzeul Antipa si Muzeul Taranului Roman, a precizat Angelica Iacob.

Citeste si:  Integrarea intr-o noua echipa

Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida” revine, in acest an, in atentia vizitatorilor dupa o pauza de doi ani, in schimb Muzeul Militar National este inchis publicului la editia din acest an.

Pentru evenimentul din 19 mai, Muzeul Tehnic isi asteapta vizitatorii cu motoarele la turatie maxima si la propriu si la figurat. Evenimentul „Stiinta o ia razna la miezul noptii” doreste sa arate ca muzeul este o scoala pentru toti. Oricine poate vedea mecanismele care ilustreaza legile mecanicii, electricitatii sau magnetismului. Alaturi de machete vor fi puse, in stare de functionare, obiecte originale cum ar fi dinamul „Edison” actionat de masina cu aburi Brule care alimenta cu energie electrica Teatrul National din Bucuresti. Instalatia a fost pusa in functiune de un asistent al marelui inventator Edison, a declarat Cristina Untea, reprezentantul Muzeului Tehnic „Dimitrie Leonida”.

Un alt punct de atractie pentru vizitatori ar putea fi Muzeul Bellu, unde, in acest an, declarat si anul Caragiale, oamenii pot vedea mormantul scriitorului Ion Luca Caragiale si pe cel al arhitectului Ion Mincu.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun ce caine ti se potriveste!

Am placerea de a va invita anul acesta in „gradina cu suflete” sa comemoram 100 de ani de cand au pasit in Gradina baronului Bellu doi oameni foarte importanti: Ion Luca Caragiale si arhitectul Ion Mincu. La ora 19,00 vom deschide portile „gradinii cu suflete”. Avem invitati de seama, avem si expozitii in care cele doua personalitati vor fi puse in valoare pe una din laturile aleii principale, iar toate aceste lucruri se vor intampla pe muzica lui Mozart, a declarat Ana Anton, PR Administratia Cimitirelor.

Muzeul Bellu si Muzeul National Cotroceni au un program mai scurt de vizitare, intre orele 19,00-24,00.

In acest an, pasionatii de arta pot vizita Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” in timpul zilei, intre orele 9,00-14,00.

Muzeul care are cel mai lung program de vizitare este cel al Aviatiei Romane, care isi deschide portile incepand cu ora 21,00 si se inchide la ora 5,00.

Citeste si:  Eu te-am iubit, eu te omor. Voi ma achitati sau nu

Vizitatorii muzeelor din Capitala vor avea parte si de cateva surprize. Ei pot castiga o bicicleta sau un telefon mobil daca vor vizita cel putin trei muzee. Tot ce trebuie sa faca este sa completeze un talon existent pe o harta care indica circuitul Noptii Muzeelor si care se gaseste la orice institutie culturala care participa la eveniment si sa-si instaleze pe telefon o aplicatie cu ajutorul careia firma de telefonie care ofera premiile ii poate inregistra in locatiile pe care le viziteaza. Sponsorii evenimentului „Noptii Muzeelor” au pus la dispozitie trei biciclete si cinci telefoane mobile.

In Noaptea Muzeelor, cei care nu vor sa se deplaseze pe jos pana in centrul Bucurestiului vor putea inchiria aproximativ 100 de biciclete din Parcul Tineretului, iar RATB va pune, gratuit, la dispozitia bucurestenilor, mai multe autobuze.

Noaptea Muzeelor este, in acest an, la cea de-a opta editie.

Organizatorii isi propun sa desfasoare, in acest an, si o Gala a Muzeelor unde vor putea fi premiate muzeele cu cei mai multi vizitatori.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.