6 intrebari pentru alegerea unei cariere

Please select a featured image for your post

Exista un moment, in viata fiecaruia dintre noi, cand trebuie sa decidem ce vom face in continuare cu viata noastra. Fie ca esti parintele unui adolescent care urmeaza sa is aleaga facultatea pe care o va urma si iti doresti sa il indrumi, fie ca esti deja absolventul unei facultati dar doresti o specializare noua, vom incera sa oferim un mic ghid pentru alegerea cu succes a carierei.1.Ce imi place sa fac?
Aceasta este poate cea mai importanta dintre intrebari. E destul de greu sa te decizi intre mai multe lucruri pe care le faci cu placere dar incearca sa le iei pe toate in considerare, sa ti le notezi si apoi sa le faci un top. Ar trebui sa primeze meseria pe care crezi ca ai face-o cu placere nu doar pe moment, ci mai ales pe viitor. O placere trecatoare NU trebuie transformata intr-o cariera, sansele de a-ti regreta decizia sau de a face o viata intreaga ceva ce nu iti face placere, sunt foarte mari in acest caz.2.Am inclinatie spre cariera pe care o voi alege?
Nu e de ajuns sa iti doresti sa urmezi o anumita cariera, daca nu ai inclinatii spre aceasta. E ca si cum ti-ai dori sa fii scriitor, dar in fata colii de hartie, nu-ti gasesti cuvintele. In cazul in care nu esti sigur de inclinatia ta spre un anumit domeniu, cere o parere obiectiva, din partea unei persone de specialitate. Oricum, indiferent de optiunea ta, nu uita de zicala: ?1% inspiratie, 99% transpiratie!? Talentul nu ajunge daca nu este completat de ambitie si multa munca. 3.La ce sa ma astept de la viitoarea mea cariera?
Imaginea perfecta pe care ne-o creem asupra viitoarei noastre cariere nu corespunde, de cele mai multe ori, cu realitatea. Asa ca ar fi o idee buna sa incerci sa afli cat mai multe despre cariera respectiva, mai ales aspectele practice, cele de care te vei lovi cel mai frecvent Ar fi ideal sa vorbesti cu persoane care deja lucreza in domeniul respectiv si care iti pot raspunde la toate intrebarile, pentru a nu fi dezamagit ulterior. Asculta-i cu atentie, apoi formeaza-ti propria parere, pentru ca decizia iti apartine!4.Este cariera mea una de viitor?
In alegerea carierei este bine sa te orientezi spre cerintele societatii, sa privesti in perspectiva, pentru ca vei profesa doar peste cativa ani. Urmareste cu atentie domeniile care s-au dezvoltat in ultimii ani si care tind sa se dezvolte in continuare.5.Cum stam cu partea financiara?
E foarte normal sa iei in cosiderare latura financiara a problemei. Unii spun ca nu conteaza banii atata timp cat lucrezi din placere si cu pasine, insa placerea si pasiunea se intretin, din pacate, cu bani. Asa ca e recomandabil sa iti alegi o meserie care sa iti ofere, pe langa satisfactiile personale si cele de ordin material. 6.Ce sacrificii voi face pentru cariera mea?
Construirea unei cariere necesita mult timp si devotament, si mai ales poate presupune munca pe teren. Munca de teren exclude de multe ori un program fix, iar asta iti va impune sa iti neglijezi, intr-o mai mica sau mai mare masura, viata personala. Pentru unii este o tragedie, altii se multumesc cu satisfactiile pe care le ofera cariera aleasa.Ordinea in care raspunzi la intrebari este optionala, deoarece tu decizi in ce masura problema pe care o trateaza este o prioritate pentru tine. Gandeste-te mult si alege bine!

Citeste si:  Afacerea pe cont propriu - implicatii juridice si personale

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.