fbpx

8 pasi catre schimbarea carierei

In momentul in care te-ai angajat, ai fost convinsa ca aceasta este cariera pe care ti-o doresti, dar acum lucrurile s-au schimbat. Nu ti-a placut niciodata domeniul in care lucrezi, dar nu prea ai avut de ales. Iti place ce faci, dar meseria ta este din ce in ce mai putin cautata si te temi ca vei ramane fara loc de munca. Tocmai ti-ai descoperit marea pasiune si ai aflat ca poti sa faci bani din ea. Iti place ce faci, dar nu castigi de ajuns. Ai ajuns deja la un anumit nivel si nu mai poti avansa, deci nu mai exista provocari.

Oricare ar fi motivul pentru care vrei sa-ti schimbi cariera, ai nevoie de un plan. Nu poti sa actionezi dezordonat pentru ca risti sa dai gres si sa pierzi tot ce-ai reusit sa cladesti in ultimii ani. O schimbare in cariera face parte din viata, multi trec prin asta, dar sa nu uitam ca este o perioada dificila, ce necesita atentie si, mai ales, planificare. Iti propunem un plan in 8 pasi care te va ajuta sa faci mai usoara trecerea catre noua ta cariera.

1. Stabileste ce iti place si ce nu. Majoritatea persoanelor care isi schimba cariera nu se simt atrase de meseria actuala, nu se inteleg cu sefii, colegii sau nu le place compania in care lucreaza. Primul pas este sa stabilesti ce anume nu iti place la actualul loc de munca. S-ar putea sa-ti dai seama ca domeniul este pe placul tau, dar te deranjeaza atitudinea sefilor sau politica firmei, caz in care, ai nevoie de discutii, negocieri si nu de o schimbare radicala. Daca esti sigura ca iti diplace meseria ta, nu-ti ramane decat sa stabilesti ce anume ti-ar placea sa faci. Ce te entuziasmeaza? Care este pasiunea ta? Ce iti place sa faci in timpul liber? Ideea este sa petreci cateva zile incercand sa te redescoperi.

Citeste si:  Poemele scrise de Updike inainte de moarte vor aparea in primavara, la edituri americane si britanice

2. Documenteaza-te. Daca ti-ai descoperit sau redescoperit pasiunea, afla ce fel de cariera iti poti construi in jurul ei. Posibilitatile variaza mult in ceea ce priveste programul, salariul, sansele de promovare. Daca iti place sa predai, posibilitatile merg de la profesor, educator, invatator pana la trainer. Afla care sunt meseriile pe care le poti face, ce presupune fiecare si care sunt conditiile.

3. Care dintre abilitatile tale iti vor fi de ajutor? Fa o paralela intre abilittaile pe care le ai deja si cele necesare pentru noua cariera aleasa. Vei vedea ca majoritatea pot fi „transferate” de la o meserie la alta si ca, probabil, ai deja o oarecare experienta in meseria aleasa, chiar daca nu ai mai facut-o niciodata.

Citeste si:  Reclame anti-dragoste, via Superbowl

4. Cauta cursuri. Chiar daca ai anumite calitati pe care le vei putea folosi, este posibil sa-ti fie necesare unele cursuri sau atestate. Incepe fara graba, cu cate un curs sau doua, cel putin pana iti dai seama daca intr-adevar te pasioneaza domeniul ales. Cand esti sigura de alegerea facuta, poti sa te pui serios cu burta pe carte, mai ales ca astazi ai la dispozitie cursusi sau masterate on-line, care nu iti ocupa foarte mutl timp.

5. Stabileste contacte. Unul dintre secretele schimbarii de cariera este sa ai cunostinte suficiente. Nu este vorba neaparat de „pile”, ci de persoane care pot sa te anunte in legatura cu un post liber sau sa te recomande cuiva. Chiar daca nu iti dai seama inca, probabil ca ai suficiente cunostinte care te-ar putea ajuta: familia, prietenii, fostii colegi de scoala. Poti oricand sa apelezi la comunitatile online. Nu se stie niciodata de unde sare iepurele. Da sfara-n tara ca vrei sa-ti schimbi cariera si asteapta. Asta nu inseamna ca vei sta cu mainile in san asteptand sa-ti gaseasca altii de lucru.

6. Castiga experienta. Cand iti schimbi cariera, este ca si cum ai lua-o de la zero, ca si cum ai fi, din nou, la primul tau loc de munca. Asta inseamna ca nu prea ai experienta. Un job part-time sau project based in domeniul pe care ti l-ai ales ar putea fi un bun inceput. La fel si implicare voluntara intr-un ONG sau un proiect social. Acestea au avantajul ca se pot face in acelasi timp cu job-ul tau full-time si totodata iti permit sa acumulezi experienta in domeniul nou.

Citeste si:  Unde mergem diseara? 25-28 februarie

7. Iti poti pastra actualul loc de munca? Daca te intelegi bine cu superiorii si colegii, te-ai gandit ca ti-ai putea schimba meseria, dar nu si locul de munca? Un angajator priceput isi va da seama ca un angajat care a fost odata multumimt si fericit, poate sa fie din nou multumit, fericit si, mai ales, productiv. Inainte de a-ti cauta un nou loc de munca, gandeste-te daca nu ti-ai putea schimba meseria chiar in cadrul locului de munca actual. Fii sigura ca esti gata pentru marea schimbare inainte sa discuti cu superiorii.

8. Fii flexibila. Nu uita ca vei fi ca la primul tau job. Nu esti in situatia in care poti pune conditii si negocia foarte mult, pentru ca nu ai experienta. Adopta o atitudine flexibila cand vine vorba de salariu, bonusuri sau indatoriri si stabileste-ti scopuri realiste.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.