Actrita Dina Cocea a murit luni noaptea, la varsta de 95 de ani

Actriţa Dina Cocea, în vârstă de 95 de ani, a murit, în noaptea de luni spre marţi, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Capitală, după ce s-a aflat în comă timp de trei zile, a anunţat Realitatea TV.

În cariera sa, Dina Cocea a jucat în 10 filme de lung metraj şi a avut peste 100 de roluri în piese de teatru. Peste o lună de zile, actriţa ar fi împlinit 96 de ani.

„Moartea Dinei Cocea este o pierdere inestimabilă a teatrului românesc, odată cu ea dispare ÅŸi o epocă de care puÅ£ini îşi amintesc”, regretă Ion Caramitru, în timp ce Tamara Buciuceanu spune că „s-a stins o personalitate deosebită, de o rară fineÅ£e, care aducea multă lumină pe scenă”.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 4-10 august

Dina Cocea a absolvit studiile de actorie la Paris. Debutul teatral a avut loc la Paris, în 1934, şi la Teatrul „Comedia” din Bucureşti, în 17 ianuarie 1935, în piesa de teatru „Adevăratul Iacob“, alături de George Timică, în rolul dansatoarei Yvette.

A apărut pe marile ecrane, prima data, în 1939 în „O noapte de pomină”. Au urmat apariÅ£ii în „Neamul SoimăreÅŸtilor”, „Åžtefan cel Mare”, „Cantemir” sau „Iancu Jianu”.

Citeste si:  Curse cu tauri in Pamplona

În perioada 1952-1962, a fost Decan al Facultatii de Teatru. Începând din 1956, a reprezentat România la congrese internaţionale sau la manifestările organizate de ONU si UNESCO. Între 1979-1989 a fost Preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale.

De-a lungul timpului, Dina Cocea a jucat în peste zece filme de lung metraj, a avut peste o sută de roluri în spectacole de teatru, teatru radiofonic si teatru pentru televiziune. A avut o prodigioasa activitate eseistică şi publicistică, scriind nenumărate articole de sinteză, critică şi cronică dramatică în presa de specialitate autohtonă şi străină.

Citeste si:  Hannah Montana, The Movie

Din 2001 a fost societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti. A fost Doctor Honoris Causa al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.