Ajutor! Am fost concediata, dar vreau sa ma tratez

Nu e nicio suparare. Angajatorii care te-au dat afara era clar ca nu mai aveau nevoie de tine, ceea ce face ca nici tu sa nu-ti mai fi dorit sa ramai sa lucrezi pentru ei. Pierderea lor! Vei constata ca… are balta peste. Decat sa ramai fortat intr-o organizatie care nu a invatat sa te aprecieze, mai bine apreciezi plecarea ca pe un lucru benefic pe modelul „orice sut in fund e un pas inainte.” Motivele pentru care ai fost concediata, felul in care ti-au fost comunicate aceste motive si legalitatea si justetea morala a concedierii as vrea sa le tratez intr-un articol viitor. Ceea ce as trata aici ar fi felurile in care poti si trebuie sa te repui pe picioare dupa o astfel de experienta.

Pentru inceput, nu iti induce ideea ca e ceva in neregula cu tine din moment ce ai fost concediata. Nu este adevarat! Companiile, ca si organismele vii, contin un sistem integrat de selectie a elementelor potrivite si de respingere a elementelor, corpurilor straine, nepotrivite. De cele mai multe ori, cei care isi dau seama ca nu se potrivesc cu organizatia sunt angajatii, iar atunci decid sa paraseasca locul de munca si sa se indrepte catre altceva. Mai rar insa, se intampla ca organizatiile sa detecteze un angajat pe care il considera nepotrivit cu structura lor si sa doreasca sa il indeparteze. Oricare ar fi cazul, este un lucru benefic, pe termen mediu sau chiar scurt, pentru ambele parti. Din moment ce ai fost detectata si eliminata ca nepotrivita, ai sanse mai mari sa gasesti compania cu care vei face pereche perfecta.

Citeste si:  Kamishibai - proiect de educatie non-formala, in premiera in Romania -

Niciodata nu e un moment bun pentru a ramane fara slujba, e adevarat, dar e OK, i se poate intampla oricui, nimeni nu a murit din asta. Reconstruieste-ti obiectivele profesionale si pregateste-te sa iesi la atac:

1. Revizuieste motivele pentru care ai fost concediata – invata ceva din aceasta intamplare;

2. Reconsidera-ti prioritatile profesionale si decide daca e cazul sa faci o schimbare de cariera sau doresti sa ramai pe aceeasi linie;

Citeste si:  Carnea procesata, carnea rosie, de la "o sa facem cancer" la "lasa, ca si bunica..."

3. Refa-ti CV-ul cu atentie si grija la detalii;

4. Nu mentiona motivele pentru care ai parasit anteriorul loc de munca – este preferabil ca aceasta discutie sa o ai fata-n fata cu angajatorul viitor;

5. Studiaza piata si identifica 10-20 de companii angajatoare care ti-ar putea oferi ceea ce iti doresti;

6. Ataca tu tintele identificate (trimite CV-uri, scrisori de intentie personalizate si nominale, anunta-ti public interesul de a lucra pentru anume companii), nu astepta numai sa fii solicitata la interviuri;

7. Identifica-ti cunostintele apropiate sau indepartate care te-ar putea ajuta cu informatii despre posturile vacante ce prezinta interes pentru tine;

Citeste si:  Fetele rele ii fac pe baietii buni sa povesteasca

8. Tine legatura (daca se poate) cu una-doua persoane de la fostul loc de munca ce ar putea, in caz de nevoie, sa te recomande;

9. Gaseste-ti punctele tari si punctele forte – pe primele pune-le in valoare in interviuri si CV, ultimelor intelege-le importanta si incearca sa le atenuezi greutatea si valoarea;

10. Relaxeaza-te psihic si readu-ti aminte motivele pentru care orice angajator ar trebui sa fie fericit sa te aiba de partea lui.

Cu alte cuvinte, fii optimista! Nu e sfarsitul lumii: tot raul spre bine. Daca gestionezi aceasta perioada bine, sansele sunt foarte mari sa fie ultimul mare declin profesional din cariera ta. Spun asta pentru ca, teoretic, o concediere te scutura atat de „bine” incat vei face o evaluare la sange a oportunitatilor si perspectivelor viitoare, o planificare profesionala atat de atenta, incat va fi greu sa mai fi prinsa a doua oara in off-side.


5 Comentarii
 1. Iarasi le invatati prostii pe femei.

  Cum adica nu e ceva in neregula cu tine daca te-au dat afara?

  Poate angajata a fraudat/mintit/inselat/fost neproductiva si atuncia aveau tot dreptul sa o dea afara. Eu inteleg ca prin aceste articole incurajatzi femeile si le inspirati atitudine pozitiva, dar nu scrietzi tampenii:-)

 2. O prostie e sa comentezi un articol pe care nu l-ai citit cu atentie. E clar ca aici e vorba de cazurile in care ai fost concediata fara vreo vina anume.

 3. E adevarat, aici nu este vorba despre concedierile Indisciplinare (de exemplu), marcate distinctiv (I) si in cartea de munca. Dar chiar daca ar fi vorba si despre aceste concedieri, mare parte din cele de mai sus tot se aplica. De o a doua sansa avem toti nevoie. Scopul declarat si (cred eu) sustinut al articolului era sa sublinieze ca nu se face gaura-n cer pentru o concediere si ca oricine trece sau a trecut prin asta, trebuie sa stie ca nu e singur.

 4. Sora mea a trecut printr-o astfel de experienta. Nu prea am inteles raspunsul Zanei Carabina, dar pot sa va spun ca lucrurile nu sunt simple in aceste situatii si cu siguranta nu sunt albe si negre asa cum le vede Zana: nu orice acuzatie de furt sau actiune indisciplinara este si demonstrata (de exemplu). Companiile recurg cateodata la orice mijloc si la orice scuza penibila sa dea afara angajatii nedoriti. Sora mea a fost data afara pentru ca avea cont pe bestjobs si a aplicat (de acasa) la un job-capcana postat de cei la care lucra!!!!! Asta mi se pare extrem de josnic si comunist. Eu cred ca in zilele noastre oricine are dreptul sa isi caute un loc mai bun SAu oricum, oricine are dreptul sa testeze piata. NU??? Cristina???

 5. Erica, daca sora ta avea cont pe BestJobs si si-a cautat job sau a prospectat piata de munca pe timpul ei propriu si personal, angajatorul nu avea niciun drept sa o dea afara. Este, asa cum spuneai tu, dreptul oricui si as zice chiar si datoria fiecareia dintre noi sa isi gaseasca un job mai bun.

  Sincer insa, fara sa incerc sa ma joc de-a ghicitul, as zice ca este posibil ca angajatorul sa fi avut si alte motive pentru care a ales sa renunte la sora ta. Recunosc insa ca am auzit de multe ori de angajatori care s-au folosit efectiv de un astfel de pretext pentru a concedia o persoana doar pentru ca nu mai aveau nevoie de serviciile sale sau nu mai puteau sa o plateasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.