Al di Meola la Sala Palatului din Bucuresti

Please select a featured image for your post

Joi 11 septembrie 2008, Amphitrion ofera iubitorilor de jazz ocazia de a se reintalni sau de a face cunostinta cu Al Di Meola, unul din cei mai mari chitaristi de jazz ai lumii. Este a treia prezenta in tara noastra a muzicianului, precedentele doua au avut loc in 2006 in cadrul Festivalului Plai de la Timisoara si anul trecut in cadrul unuiu concert privat la Bucuresti.

Al Di Meola s-a nascut la inceputul anilor ‘50 in New Jersey loc de care va ramane strans legat toata viata, in acest moment resedinta sa principala fiind in acelasi stat. De origine italiana artistul a reusit sa imbine temperamentul meridional cu exuberanta muzicii de jazz, multe din pariturile sale fiind influentate in mod evident de ritmuri latino.

Citeste si:  4 zile de Promotii Speciale.Indrazneste!
A urmat studii muzicale la Colegiul de Muzica Berklee din Boston pentru ca incepand cu 1971 sa se alature trupei lui Chick Corea. Colaborarea cu Return to forever a durat pana 1976 atunci cand Di Meola se indreapta spre o cariera solo.

Chitaristul a putut aborda de-a lungul timpului numeroase stiluri, tehnica permitandu-i sa jongleze cu ritmurile si sa realizeze solo-uri extrem de eleborate. S-a remarcat insa mai ales prin compozitiile de jazz rock sau jazz fusion cu influente latino si mediteraneene. Este poate cel mai apreciat chitarist al genului castigand de mai multe ori Best Jazz Guitarist acordat de cititorii Guitar Player Magazine.

Citeste si:  Vedetele cu cele mai scumpe inele de logodna
Pe langa aprecierea publicului, chitaristul american se bucura si de pretuirea criticilor muzicali, Robert Lynch afirmand chiar ca nimeni nu a mai avut un rol atat de important in istoria chitarii electrice ca si Di Meola care prin tehnica lui a fortat barierele compozitiei si interpretarii. De altfel, cele 21 de albume lansate in intreaga cariera i-au adus muzicianului nenumarate premii, dintre care 3 discuri de aur.

Dupa anii ’80 artistul a inceput sa foloseasca tot mai putin chitara electrica din cauza unor probleme cu auzul.

Daca am vorbit de aprecierile publicului si de cele ale criticii nu putem sa nu vorbim si despre respectul si aprecierea colegilor sai de breasla. Cea mai buna dovada in acest sens o constituie numarul extrem de mare de colaborari cu alti monstrii sacri ai muzicii acestor ani. Amintim aici doar de Chick Corea, Luciano Pavarotti, Paco de Lucia, Phil Collins, Santana, John McLaughlin, Jimmy Page, Stevie Wonder sau Jean Luc Ponty.

Citeste si:  Minimizeaza stresul
Concertul de la Bucuresti face parte dint-un turneu mai mare, Di Meola urmand sa sustina nu mai putin de 14 spectacole in cursul lunii septembrie. Biletele cu preturi pentru toate buzunarele, de la 50 la 200 de lei se gasesc in reteaua Diverta, la Sala Palatului, Magazinul Muzica dar si online pe www.ticketpoint.ro sau www.bilete.ro.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.