fbpx

Alexandria – centrul lumii antice egiptene

Alexandria (Iskandarija) este al doilea oras ca marime din Egipt, dupa Cairo, situat la varsarea in Marea Mediterana a bratului vestic, componenta a Deltei Nilului. Intemeiata in anul 331 I.Hr. de catre imparatul macedon Alexandru cel Mare, orasul este – astazi – un centru cultural al Egiptului, un loc plin de istorie si monumente arhitectonice. Astfel, in privinta arhitecturii, orasul se poate compara cu Roma si Atena, insa, cel mai notabil lucru cu care se pot mandri si astazi locuitorii Alexandriei este inflorirea intelectualitatii, faptul ca orasul lor trezeste interesul turistilor pentru monumentele culturale locale.

foto

Majoritatea personalitatilor epocii, din domeniul stiintelor, literaturii si filosofiei au fost din Alexandria. Faima orasului a fost data de farul local, pe care istoricii l-au inclus printre cele sapte minuni ale lumii antice. Alexandria si Roma au devenit egale, in vremea imparatesei Cleopatra, iar dupa dominatia romana, orasul a devenit cel mai erudit din intreaga lume. Totusi, incepand cu secolul al IV-lea, orasul a inceput sa decada nu numai din cauza foametei, bolilor si razboului, ci si pentru ca, atunci cand crestinismul a devenit religia oficiala a Imperiului Roman, toate lacasurile religioase necrestine au fost distruse, odata cu ele disparand si o mare parte a monumentelor. Din orasul urias cu aproape un milion de locuitori, a ramas un sat de pescari. Iar ruinele vechiului oras au fost distruse, ulterior, de cutremure. Cateva sute de ani mai tarziu, in secolul al XIX-lea, pasa Mohammad Ali a redat Alexandriei prestigiul de port renumit, legandu-l de Nil, iar pe locul vechiului oras a inaltat altul nou. Cu toate acestea, locul este, inca, unul incarcat de istorie, monumente si cultura. Din 1952, dupa revolutia nasseriana, Alexandria a redevenit un loc spre care isi indreapta atentia oameni de stiinta din diverse colturi ale lumii.

Citeste si:  Adrian Nour & Cantaloop: Vom incerca sa fim gazda perfecta pentru o calatorie imaginara cu SUBMARINUL GALBEN!

Din pacate, dintre „bijuteriile” renumitului oras, in Alexandria moderna astazi au mai ramas numai urme slabe. Si totusi, merita sa fie vizitata. Aici se afla cateva muzee celebre, care te vor purta prin periada de glorie a lumii helenismului. Unul dintre acestea este Muzeul Greco-Roman, situat chiar in inima orasului. Poti admira peste 40.000 de exponate care provin din perioade cuprinse intre aceea a intemeierii orasului si cucerirea araba din anul 640. De asemenea, te asteapta 25 de incaperi in care vei face cunostinta cu influentele care au determinat societatea occidentala.

Muzeul National din Alexandria te va purta din trecutul indepartat, pana in epoca contemporana, iar in Muzeul Bijuteriilor Regale vei intra in contact cu voluptatea cultivata de Faruq, ultimul rege al Egiptului, domnie caracterizata prin extravaganta, moda si alte excese care au fost imprimate orasului.

Pe locul Marii Biblioteci, simbol al orasului, unde se aflau peste jumatate de milion de carti, se afla noua biblioteca a Alexandriei, o constructie gigantica inaugurata in 2002. A fost proiectata sa gazduiasca peste 8 milioane de carti. Pe laga spatiul destinat acestora, au fost realizate sali pentru planetariu, muzeu si expozitii. Aceasta constructie are un aspect deosebit, discul care pare a fi infipt in pamant evocand apusul soarelui.

Printre monumentele care merita vizitate pot mentiona: amfiteatrul roman, necropolele, catacombele Kóm eš – Šuqáfa sau fortificatia Qájitbáj.

Un lucru important pe care trebuie sa-l stii daca alegi sa vizitezi Alexandria, este legat de transport. Acesta este asiurat de autobuze, microbuze sau tramvaie, care sunt o alegere potrivita. Noutatea consta, insa, in faptul ca se obisnuieste ca mijloacele de transport sa fie dotate cu un vagon special pentru femei, pentru ca acestea sa nu calatoreasca printre barbati. Bineinteles, insa, ca mijlocul de transport cel mai comod este taxiul, care nu este nici foarte scump.

Citeste si:  Subtitrare vs dublare

Imprejurimile Alexandriei
In imprejurimile orasului merita vizitat orasul Rosseta, renumit pentru pietrele funerare, inscriptionate cu hieroglife. Placa de piatra numita Rosseta a fost descoperita de ostasii lui Napoleon si se afla in prezent la British Musem, din Londra. Taina hieroglifelor au fost descifrata de francezul Jean Francois Champollion (in anul 1822) fiind, astfel, dezlegate misterele Egiptului antic si contribuind la intelegerea moderna a acestui imperiu. Ahitectura orasului Rosseta este remarcabila si vei admira, cu siguranta, casutele pitoresti cu pravalii, din perioada otomana. La Marsa Matruh veti gasi plaje frumoase cu nisip alb si o mare de culoarea turcoazului. Aici se recreeaza multi egipteni. In afara sezonului este lume putina si scaldatul este o placere.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.