Americanii apeleaza la yoga rasului, pentru a face fata crizei economice

Americanii încearcă să uite de criza economică practicând o formă insolită de yoga, care constă în a izbucni forţat în râs, pentru a provoca apoi o criză autentică de râs, benefică pentru sănătate, relatează AFP.

„ViaÅ£a este grea, economia merge rău, oamenii au probleme cu banii acasă, iar a râde este un lucru uÅŸor”, explică Nira Berry, instructoare de „yoga râsului”. „Este ceva ce vine natural”, a dat ea asigurări la un curs, la care au participat 60 de persoane, dintre care pacienÅ£i bolnavi de cancer. Fiecare ÅŸedinţă durează o oră ÅŸi este organizată într-un spital dintr-o suburbie a Washingtonului.

Yoga râsului combină un râs profund, o formă de „meditaÅ£ie” zgomotoasă, cu aplaudatul ritmat, asemeni unui pinguin sau cu mersul în ÅŸir indian, dar ÅŸi cu o respiraÅ£ie adâncă.

După o scurtă încălzire, care constă în a dansa pe melodia „Celebrate” a formaÅ£iei Kool and the Gang, pacienÅ£ii trec la lucruri serioase: urmând exemplul instructoarei, ei râd disciplinat: „hi-hi”, „ha-ha”, „ho-ho”.

Citeste si:  Armenia, Stonehenge-ul de la Marea Neagra

„Yoga râsului este un exerciÅ£iu unic, ce combină râsul cu respiraÅ£ia de yoga. Când râdem, expirăm ÅŸi inspirăm automat profund după aceea, moment în care intervine respiraÅ£ia de yoga”, a explicat Nira Berry.

Pentru a participa la aceste cursuri, nu este nevoie să ai simÅ£ul umorului sau să consumi substanÅ£e euforizante ÅŸi nici să te contorsionezi în poziÅ£ii de yoga insolite. Singurul lucru de care este nevoie este să ÅŸtii să râz., Dar, pentru că este greu să râzi la comandă, Nira Berry îşi sfătuieÅŸte cursanÅ£ii să simuleze. „Chiar dacă simulaÅ£i, corpul vostru face multe lucruri minunate în interior, veÅ£i începe să vă schimbaÅ£i dispoziÅ£ia ÅŸi veÅ£i fi mai sănătoÅŸi. Iar la sfârÅŸit oamenii râd cu adevărat”, a explicat ea.

Citeste si:  5 locuri unde o sa fii in siguranta

Inventată în urmă cu 15 ani, în India, de Madan Kataria, yoga râsului este populară în Europa ÅŸi în numeroase ţări din lume, dar abia începe să fie cunoscută în Statele Unite. „ÃŽn Statele Unite oamenii sunt foarte concentraÅ£i pe ce spune medicul, iar medicul adesea nu ne dă alte opÅ£iuni decât medicamentele pentru a ne vindeca”, a spus Berry, care a recurs la un curs similar în urmă cu opt ani, pentru a face faţă durerii ÅŸi stresului provocate de chimioterapie.

„Dar în zilele noastre din ce în ce mai mulÅ£i oameni sunt interesaÅ£i, pentru că sunt mai conÅŸtienÅ£i de metodele de vindecare alternative: exerciÅ£ii, vitamine” ÅŸi yoga râsului, a adăugat instructoarea.

Citeste si:  Anda Adam

Mai multe studii au demonstrat efectele pozitive ale râsului asupra stării de sănătate. Unul dintre ele, realizat de cercetătorii de la Universitatea Maryland, datând din 2006, a arătat că fluxul de sânge către inimă este stimulat de comedii şi redus de filmele triste.

Un alt studiu, desfăşurat în Japonia, a arătat că nivelul de glucoză din sângele diabeticilor a scăzut după ce au râs la un spectacol comic.

Potrivit lui Berry, râsul întăreşte şi sistemul imunitar, reduce stresul, creşte nivelul endorfinelor, îmbunătăţeşte sănătatea mentală şi echivalează, aproape, cu o şedinţă de aerobic. Zece minute de râs echivalează cu 30 de minute pe o bicicletă medicinală, potrivit instructoarei.

Ute, o femeie originară din Germania, care participă la curs din curiozitate, recunoaÅŸte că după se simte „relaxată ÅŸi liberă”.


Un comentariu
  1. As arata ca o nebuna, incercand sa rad singura, dimineata in drum spre servici. Oricum la munca incerc sa fiu binedispusa, spun bancuri, rad mult, daca am cu cine. Fetele lungi ma intristeaza. Daca insa a reusit sa ma supere cineva rau de tot, scot artileria grea, albumul cu Parazitii. Ma socheaza de fiecare data versurile lor tari, sfarsesc prin a rade si uit de suparari. E o terapie pur romanesca proprie, efecte garantate. Apar reactii adverse, daca sunt copii prin preajma, asa ca trebuie evitata expunearea lor la asa un limbaj muzical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.