fbpx

Armenia, Stonehenge-ul de la Marea Neagra

Please select a featured image for your post

Republica Armenia sau Armenia e situata in Caucazul sudic, intre Marea Neagra si Marea Caspica. Vecinii acesteia sunt: Turcia la vest, Georgia la nord, Azerbaidjan la est si Iran la sud.Formele de relief predominante sunt muntii. Cele mai importante sunt masivele si platourile vulcanice ale Podisului Inalt al Armeniei si sectoarele muntiilor Caucazului Mic. Cel mai inalt masiv vulcanic este Aragat cu o altitudine de peste 4000 de m. Culmile muntoase sunt separate de vai si depresiuni, cea mai mare fiind depresiunea Arat strabatuta de raul Araks. Obiectivele incluse pe lista UNESCO sunt: Manastirile Haghpat si Sanahin, Catedrala si bisericile din Etchmiadsin si situl arheologic din Zvartnots si Manastirea din Geghard. Armenia, desi o tara mica, are foarte multe de oferit, de la vestigii ce dateaza de peste 5000 de ani si biserici din sec IV-VI pana la peisaje de poveste. Unul din simbolurile Armeniei este Manastirea de la Khor Virat, ce dateaza din sec IV. Aceasta se afla in valea Varat, de unde poate fi vazut si muntele cu acelasi nume si e locul unde a fost tinut prizonier Sf. Grigore pe o perioada de 13 ani.
In Echmiadzin, o veche capitala a statului se afla cea mai veche catedrala crestina. Se spune ca aici a coborat Iisus pe pamant si a indicat locul unde sa fie ridicata biserica.
Multe din lacasele de cult din Armenia au fost ridicate intre sec IV-VI, cele mai importante fiind: Bisericile Jarjaris, Karmravor sau Templul Zvartnots.
Citeste si:  Nu exista "Eu"in echipa
Stonehenge-ul armean, Zorats Karer e format din sute de pietre asezate pe o suprafata de trei hectare si se apreciaza ca aici era fie un templu al soarelui fie un observator astronomic.
Aparent, pietrele sunt asezate la intamplare dar privite de sus se poate observa ca acestea sunt asezate intr-o anumita ordine.
Se apreciaza ca vechimea acestuia este de 6000 de ani si ca a fost parasit dupa ce Armenia a adoptata crestinismul.
Citeste si:  Dentist's wife, geanta de laptop pentru ea. Spune "aaaah"!
In Yerevan se afla fortareata Erebuni, ce dateaza din sec VIII iHr, unde pot fi vazute temple, palate si locuinte din antichitate iar obiectele descoperite in sit sunt expuse la Muzeul de Istorie din Erevan. Tot aici pot fi vazute ruinele citadelei Horom, construita in sec IX, fiind una din cele mai impresionante constructii din Armenia. Templul de la Garni, a fost construita in sec III iHr, fiind distrusa in anul 59 de catre romani.
Aceasta a fost reconstruita ulterioar si i s-a ridicat si un templu dedicat zeului soarelui.
Citeste si:  Britney va fi matusa!
Capitala Armeniei si cel mai mare oras al acesteia este Yerevan, un oras ce dateaza din anul 782 iHr, fiind unul din cele mai vechi orase din lume. Cel mai faimos centru cultural al orasului este Muzeul Matenadaran, unde se afla o colectie de manuscrise, miniaturi persane, ceaslove grele, obiecte din istoria, religia si obiecte ce au apartinut poporului armean. Alte atractii turistice sunt: Provincia Tavush, Galeria Nationala a Armeniei, Muzeul Genocidului armeian, Tsitsernakapert, Mesrop Machotots si Muzeul Parajnov.
Cel mai mare simbol al tarii se afla peste granite, in Turcia, si anume Araratul, locul despre care se spune ca s-ar fi oprit arca lui Noe.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.