fbpx

Australia. Aveti ceva impotriva?

Inca suntem obisnuiti sa dorim Craciun si revelion cu zapada. Lucru deloc garantat daca le petrecem in Romania, intr-o localitate de campie, precum Bucuresti si multe alte orase mari. Daca iarna romaneasca e incerta in privinta ninsorii, vara australiana, care se nimereste exact in aceeasi perioada a anului, decembrie – februarie, aduce cu siguranta zile insorite si pe Mos Craciun pe schi nautic sau banana plutitoare.

Australia, tara cat un continent, a fost colonizata de Coroana britanica in urma cu doua secole si ceva. La vremea aceea, era populata de triburi. In ianuarie 1788 a debarcat aici prima flota pornita de pe tarmul englez. Circa o mie de supusi ai Reginei, detinuti de drept comun adusi la munca fortata, si nu la admirat canguri si ornitorinci, s-au consolat barem cu ideea ca au ajuns in plina vara. Dintre ei, o tanara pe nume Mary Bryant avea sa devina celebra ca eroina de carti si ecranizari: l-a sedus pe primul guvernator al coloniei britanice, Arthur Phillip, si l-a lasat cu ochii-n soare, reusind, impreuna cu opt detinuti si cei doi copilasi ai ei, o evadare nebuneasca, intr-o barca.

Citeste si:  Bisericile Muzeului Taranului - Expozitie de fotografie

Nu vom gasi in Australia constructii vechi precum Marele Zid, piramidele sau macar Biserica Neagra. In primul rand, fauna, relieful si vegetatia fac din aceasta tara un paradis turistic. Sigur ca nici orasele nu sunt de lepadat.

Sydney, botezat astfel dupa numele ministrului coloniilor de la sfarsitul secolului XVIII, e cel mai mare oras din Australia, cu patru milioane si jumatate de locuitori, nu si capitala ei (aceasta fiind Canberra). Portul natural de aici, cu o suprafata de peste 50 de kilometri patrati, e locul de unde incepe sa palpite viata orasului. Gradinile Botanice Regale se gasesc in vecinatatea metropolei. Turnul Sydney, de 305 metri, e cea mai inalta cladire din emisfera sudica. Viata de noapte a orasului are locurile ei in care se desfasoara tumultuos. Locurile de cazare sunt pentru toate gusturile si buzunarele, de la pensiuni la hoteluri de lux.

foto

In Perth gasim Perth Zoo, care insa nu-i nimic pe langa Caversham Wildlife Park. Animalele din acest parc nici nu realizeaza ca traiesc in captivitate, atat sunt de intinse ingradirile lor. Vizitatorii umani au voie sa hraneasca ursuletii koala, cangurii, pasarile cu un colorit uimitor si alte necuvantatoare bizare prin care Australia e unica in lume.

foto

Nici vietatile care traiesc in apa nu au fost uitate. Acvariul Australiei de Vest le pune vizitatorilor la dispozitie un tunel subacvatic de sticla, si astfel oamenii trec pe langa vulpi si pisici de mare, delfini, rechini si alte vreo doua sute de specii de animale marine si pesti. Plajele din Perth sunt cele mai populate din tara. Peisajul, clima placuta si cerul de un albastru deosebit atrag atat practicantii sporturilor nautice si ai scufundarilor, cat si turistii comuni, amatori doar de plaja si soare.

Citeste si:  Republica Moldova

Nordul ofera Brisbane drept cea mai importanta destinatie turistica. Orasul, construit pe cursul raului cu acelasi nume, e al treilea ca marime din Australia. Clima subtropicala ii da o vegetatie luxurianta. Moreton Bay e un golf plin de insulite cu un peisaj cautat de scufundatori. Toate sporturile nautice cunsc aici o mare dezvoltare. La nord de Brisbane, trecand de orasul Redcliffe, intalnim uriase paduri tropicale, apoi Muntii Glasshouse.

foto

Daca ati optat pentru Australia si vi se pare important urmatorul amanunt, notati-l si pe el: daca intre Europa si Australia n-ar fi pamant, noi, europenii, am sta talpa in talpa cu australienii.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.