Autorul cartii „Cum a fost inventat poporul evreu”, recompensat cu premiul Aujourd’hui 2009

Scriitorul evreu Shlomo Sand a primit premiul Aujourd’hui 2009, pentru cartea „Comment le peuple juif fut inventé” („Cum a fost inventat poporul evreu”), a cărei teză îndrăzneaţă denunţă mitul unui popor evreu unic, provenit din Palestina ÅŸi dispersat în întreaga lume, anunţă presa franceză.

Shlomo Sand, profesor de istorie contemporană la universitatea din Tel Aviv, a avut întotdeauna o voce critică la adresa politicii identitare a Israelului.

Miza cărţii lui Sand aduce în discuţie un tabu al evreilor: legătura lor structurală cu ţara. Sand afirmă şi demonstrează, istoric şi arheologic, că evreii nu au fost exilaţi din Ţara Sfântă, iar majoritatea lor nu au nicio legătură istorică, în zilele noastre, cu ţara numită Israel. Mai mult, soluţia conflictului cu Palestina ar fi abolirea statului evreu, după cum propune Sand. Argumentul forte în acest sens este acela că, vreme de un secol, evreii nu s-au conceput pe ei înşişi ca evrei decât în virtutea religiei comune, istoria naţională fiind inventată de sionişti, în secolul XX.

Citeste si:  Jane Fonda va reveni pe Broadway, dupa 40 de ani de pauza

„Cum a fost inventat poporul evreu” a fost editată în primăvara lui 2008, în Israel, ÅŸi a fost, timp de 19 săptămâni, în topul celor mai vândute cărÅ£i.

Creat de jurnaliÅŸti în 1962, premiul Aujourd’hui recompensează scrierile politice sau istorice care tratează probleme contemporane. ÃŽn anii trecuÅ£i, au fost premiaÅ£i, printre alÅ£ii, scriitorul Milan Kundera (1993), istoricului François Furet (1995) ÅŸi filosoful Luc Ferry (2006). Anul trecut, premiul a revenit lui Michel Winock, pentru biografia „Clemenceau „. Lista scurtă a nominalizărilor pe 2009 i-a cuprins ÅŸi pe Emmanuel Todd, pentru „Après la démocratie” („După democraÅ£ie”), Jean-Pierre Dupuy, pentru „La marque du sacré” („Semnul sacrului”) ÅŸi Charles Dantzig, pentru „Encyclopédie du tout et du rien” („Enciclopedia despre tot ÅŸi nimic”).

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun ce viata sexuala vei avea in martie!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.