Autorul controversatei „Entropa” este dispus sa retraga parti din lucrare

Artistul conceptual ceh David Cerny, autorul sculpturii controversate „Entropa”, aflată la sediul UE de la Bruxelles, este dispus să retragă părÅ£i din lucrare, în cazul unor noi proteste, a informat joi agenÅ£ia CTK, relatează AFP.

De asemenea, artistul este dispus să returneze banii daţi pentru această lucrare.

Lucrarea în formă de puzzle uriaş, care, potrivit lui Cerny, reprezintă stereotipurile sau prejudecăţile ce vizează fiecare stat membru UE, ar urma să fie inaugurată oficial oficial joi.

Citeste si:  Sony Odo

Bulgaria, al cărei teritoriu este reprezentat în lucrare ca fiind acoperit de toalete turceşti, a emis deja un protest şi a cerut retragerea acestei părţi. La Bratislava, partidul naţionalist guvernamental a protestat faţă de prezentarea Slovaciei ca un cârnat învelit în drapelul Ungariei vecine.

Vicepremierul ceh pentru afaceri europene, Alexandr Vondra, va fi prezent la inaugurarea lucrării. El s-a declarat ÅŸocat marÅ£i, după ce a aflat că „Entropa”, iniÅ£ial prezentată ca o lucrare realizată de artiÅŸti din toate statele UE, îi aparÅ£ine doar lui Cerny.

Citeste si:  OPERA iese din nou in strada!

ÃŽn acest puzzle, FranÅ£a poartă însemnul „ÃŽn grevă”, Luxemburg este „de vânzare”, Spania este acoperită de betoane, Marea Britanie, eurosceptică, lipseÅŸte de pe hartă.

Germania este acoperită de tronsoane de autostrăzi în miÅŸcare, care din unele unghiuri par să contureze o svastică, Danemarca este prezentată ca un joc Lego ale cărui piese formează, în opinia unora, caricatura profetului Mahomed, care a provocat revolte în lumea arabă în 2005. Cerny a respins aceste interpretări: „nu este vorba despre nicio svastică, despre nicio caricatură”.

Citeste si:  Indragostitii se intalnesc la Galeria Dalles

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.