BIOGRAFIE – Anca Parghel, o voce aparte a jazz-ului romanesc

Cântăreaţa de jazz Anca Parghel, care a încetat din viaţă, vineri dimineaţă, la spitalul din Timişoara, la vârsta de 51 de ani, a fost una dintre cele mai importante voci ale muzicii româneşti, profesoară de jazz şi canto şi colegă de scenă cu artişti de prestigiu din ţară şi din străinătate.

Anca Parghel s-a născut în Câmpulung Moldovenesc, pe 16 septembrie 1957. Înzestrată cu o voce ieşită din comun, care cuprindea patru octave, dar şi cu talentul de a scrie muzică, a început să compună de la vârsta de 10 ani, iar un an mai târziu participa deja la concursuri naţionale, unde cânta arii din opere celebre.

Cântăreaţa şi-a făcut studiile la Iaşi, unde a absolvit Liceul de Muzică şi Conservatorul, cu lucrarea de licenţă cu lucrarea “Charlie Parker, un geniu al improvizaţiei”. Contactul cu muzica jazz avea să aibă loc odată cu întâlnirea cu pianistul Ion Baciu Jr., la Iaşi, după examenul de la Conservator.

Citeste si:  Manevrare cariera

ÃŽncepând cu 1984, a cântat la marile festivaluri de jazz din Å£ară – la BucureÅŸti, BraÅŸov, Sibiu, CostineÅŸti, dar ÅŸi la cele din străinătate, în Leipzig, VarÅŸovia, Leverkusen, Munchen ÅŸi Bratislava.

A realizat peste 10 albume ÅŸi a colaborat cu mari muzicieni ai lumii, printre care Larry Coryell, Archie Shepp, Peter Herbol, Paolo Radoni, Norma Winstone sau Tzeimer Bergali.

De-a lungul carierei, Anca Parghel a concertat alături de muzicieni români ca Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, precum şi alături de nume celebre din jazz-ul mondial, printre care Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, Jean-Louis Rassinfosse, Phillip Catherine, Marc Levine, Claudio Roditi, Thomas Stanko, Ricardo del Fra şi Stephane Galland.

Citeste si:  Barfe si extravagante

La catedră, a predat jazz vocal şi canto la Bruxelles, Koln, Linz, Leipzig,Munchen,Viena, Hannovra, New York şi la Conservatorul Regal Sisloe, din Marea Britanie.

Într-un interviu acordat publicaţiei Formula As, Anca Parghel spunea: “Cred că nu eu am ales muzica, ci muzica m-a ales pe mine”. Cântăreaţa mai mărturisea că, pe scenă, se simte cel mai bine alături de cei doi fii ai săi, Ciprian (chitară bas) şi Tudor (percuţie).

În 1994, Ana Parghel a fost diagnosticată cu cancer la sân, însă a reuşit să învingă boala. La sfârşitul lunii iunie 2008, a aflat, în urma unui consult, că boala a recidivat la ovare şi există metastaze la ficat. La mijlocul lunii iulie, cântăreaţa a fost consultată la o clinică de oncologie din Viena, iar ulterior a continuat tratamentul la Cluj.

Postul de televiziune Romantica a organizat, la Sala Radio, teledonul “Viaţa învinge”, pentru strângerea de fonduri în cazul cântăreţei diagnosticată cu cancer. Teledonul a reunit peste 80 de artişti şi 30 de personalităţi, printre personalităţile care au dorit să facă donaţii fiind Elena Udrea, Catinca Roman, Monica Tatoiu, Analia Selis, Cosmin Prelipceanu şi Laura Chiriac.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum stai sub papuc

La mijlocul lunii noiembrie Anca Parghel a fost internată la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a spitalului Elias din Capitală, ca urmare a complicaţiilor bolii cronice de care suferea. I s-a aplicat un tratament intensiv complex şi a fost externată după câteva zile, cu o ameliorare semnificativă a stării generale.

La începutul lunii decembrie, Anca Parghel s-a internat în clinica de terapie naturistă şi medicină alternativă Nova Vita din Belgrad. A murit ,vineri dimineaţă, la Spitalul Judeţean din Timişoara, la câteva ore după ce a fost adusă de la Belgrad.


3 Comentarii
 1. a fost cea may thare kntareatza..
  imy pare ff raw..
  o sa ramana mereu in inimile noastre..
  sa s odhicneask in pace
  shy Dumnezeu s.o ierte
  condoleantzele mele famiiliei ey

 2. DOAMNA ANCA PARGHEL VA RAMANE o ,, LEGENDA VIE \’\’ a ,, CULTURII EUROPENE \’\’ !
  Am pierdut un ,, ARTIST \’\’ si o ,, VOCE DE AUR \’\’ !
  DUMNEZEU A PRIMIT UN INGER , CARE VA CANTA VESNIC PENTRU SUFLETELE MURITORILOR DE RAND !
  DOAMNA ANCA PARGHEL VA RAMANE UN SUFLET DE ARTIST SI UN MESAGER AL ARTEI !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.