BIOGRAFIE – Marga Barbu, doamna „western”-ului romanesc

ActriÅ£a Marga Barbu, care a încetat din viaţă, marÅ£i, din cauza unei afecÅ£iuni cardiace severe, ÅŸi-a clădit cariera pe roluri în serii antologice pentru cinematografia autohtonă, câştigându-ÅŸi renumele de adevărată doamnă a „western”-ului românesc.

Marga Barbu s-a născut pe 24 februarie 1929, la Ocna Åžugatag, în judeÅ£ul MaramureÅŸ. A absolvit Institutul de Artă Teatrală ÅŸi Cinematografică din BucureÅŸti în 1950 ÅŸi a debutat trei ani mai târziu, în filmul „NopÅ£ii gornistului”.

Citeste si:  Interviul de angajare

Åži-a câştigat popularitatea odată cu seria deschisă, în 1966, de filmul „Haiducii”, în care a interpretat rolul cârciumăresei AniÅ£a. Spre sfârÅŸitul anilor ’70, la dorinÅ£a mai-marilor din Cultură de a da o replică românească filmelor „western spaghetti” cu Clint Eastwood, a fost pus la punct proiectul filmului „Drumul oaselor”, care avea să lanseze un personaj emblematic pentriu cariera lui Florin Piersic, Mărgelatu. Scenariul filmului a fost scris de Eugen Barbu, soÅ£ul Margăi Barbu, iar actriÅ£a a primit unul dintre rolurile principale – Agata Slătineanu. După „Drumul oaselor”, au urmat alte cinci filme cu acelaÅŸi Mărgelatu ÅŸi aceeaÅŸi Agata Slătineanu exersând urmăriri, împuÅŸcături ÅŸi multe cascade în preajma RevoluÅ£iei de la 1848.

Citeste si:  8 motive care te fac sa spui "La revedere si multumesc" job-ului actual

Marga Barbu a fost recompensată cu două premii ACIN, în 1968 şi 1971, iar în 2004 a fost decorată de preşedintele Ion Iliescu cu Ordinul naţional “Serviciu Credincios” în grad de cavaler, distincţie oferită pentru întreaga activitate artistică, în care a bifat roluri în peste 30 de filme.

După 1990, nu a mai jucat în niciun film, în special din pricina vârstei înaintate şi a problemelor cu inima. Afecţiunile cardiace au determinat-o, săptămâna trecută, să se interneze la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, unde a încetat din viaţă, marţi, la vârsta de 80 de ani.

Citeste si:  Femeile in lume: Afganistan

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.