BIOGRAFIE – Paul Newman, o legendă a cinematografiei americane

Legendarul actor american Paul Newman, care a încetat din viaţă sâmbătă, din cauza unui cancer pulmonar, a cucerit cu farmecul şi talentul său Hollywoodul şi a reprezentat un simbol al cinematografiei mondiale timp de peste 50 de ani, potrivit Reuters.

Actorul american avea 83 de ani ÅŸi suferea de mai mult timp de cancer la plămâni. Paul Newman a fost nominalizat de nouă ori la Premiul Oscar ÅŸi a reuÅŸit să câştige râvnitul trofeu în 1986, pentru filmul „Culoarea banilor”. Newman a apărut în peste 60 de filme, printre cele mai cunoscute fiind „Cat on a HotTin Roof,” „The Hustler,” „Butch Cassidy and the Sundance Kid”, „The Sting” sau „The Color of Money”.

Paul Newman, actorul ai cărui ochi albaştri au cucerit cinematografia americană, a rămas cunoscut şi pentru actele sale filantropice. Paul Newman şi-a înfiinţat propria fundaţie cu ajutorul căreia a reuşit să atragă fonduri importante şi a sponsorizat numeroase evenimente şi organizaţii caritabile.

Paul Newman s-a născut în 1925, într-o suburbie din Cleveland. Înainte de cel de-al doilea război mondial se hotărâşte să urmeze cariera militară, iar în timpul conflictului va activa în cadrul forţelor Marinei Militare din State Unite. După sfârşitul răboiului, Newman s-a înscris la Kenyon College din Ohio, unde a primit o bursă şcolară.

Citeste si:  Sado-masochismul la romani

Pasiunea lui Newman pentru cinematografie apare încă din tinereţe, iar viitoarea vedetă de la Hollywood va lua lecţii de actorie la Universitatea Yale şi la New York, unde a fost coleg cu mai mulţi actori, care au devenit apoi celebri, precum James Dean, Steve McQueen sau Geraldine Page.

Prima soÅ£ie a lui actorului a fost Jacky Witte, cu care a avut trei copii, însă cei doi vor divorÅ£a în 1958. In acelaÅŸi an, Paul Newman s-a căsătorit cu actriÅ£a Joanne Woodward, câştigătoare a unui premiu Oscar, alături de care a format unul dintre cele mai durabile cupluri de la Hollywood. ÃŽntrebat de multe ori de către presă care este secretul acestei longevităţi a căsniciei sale, Newman obiÅŸnuia să răspundă: „ce sens are să ies în oraÅŸ pentru un hamburger când acasă mă aÅŸteaptă o friptură gustoasă?”

Paul Newman a debutat pe Broadway cu piesa „Picnic”, de William Inge, în 1953, însă a interpretat ÅŸi roluri de figuraÅ£ie în seriale precum „Suspense” (1949) ÅŸi „The web” (1952). Primul rol interpretat într-un film la Hollywood a fost în producÅ£ia „The Silver Chalice”, în 1954, însă pelicula care l-a făcut cunoscut la nivel internaÅ£ional a fost „Somebody Up There Likes Me” (1956) de Robert Wise, în care Paul Newman a interpretat rolul lui Rocky Graziano. Rolul boxerului Rocky Graziano ar fi trebuit să fie interpretat de James Dean, însă acesta a murit într-un accident de maÅŸină chiar înainte ca scenariul filmului să fie încheiat.

Citeste si:  Ion Tiriac

Actorul a jucat alături de nume celebre ale cinematografiei mondiale, printre care ÅŸi Elizabeth Taylor sau Robert Redford. Cei doi au fost colegi în 1958, într-o ecranizare a piesei lui T. Williams „Cat on a Hot Tin Roof”. De asemenea, rolul pe care Newman l-a interpretat în filmul „Winning”, în 1969, l-a inspirat să participe cu adevărat la cursele auto. De altfel, prima cursă profesionistă la care Paul Newman a pariticipat a fost în 1972 ÅŸi a continuat de-a lungul anilor ’70.

Paul Newman a fost unul dintre puÅ£inii actori de la Hollywood care a reuÅŸit să facă trecerea de la filmele anilor ’50 către cinematografia anilor ’60 ÅŸi cea a anilor ’70. Printre cele mai importante filme realizate de Paul Newman, în această perioadă sunt: „Exodus” (1960), „The Hustler” (1961), „Hud” (1963), „Harper” (1966), „Hombre” (1967), „Cool Hand Luke” (1967), „The Towering Inferno” (1974) ÅŸi „Slap Shot” (1977).

ÃŽn 1982, Newman a fost nominalizat pentru prima oară la premiile Oscar cu producÅ£ia „The Verdict”, în care a jucat alături de Charlotte Rampling, Jack Warden ÅŸi James Mason. ÃŽn 1986 a jucat, alături de Tom Cruise ÅŸi Mary Elizabeth Mastrantonio, în filmul „The Color of the Money”, regizat de celebrul Martin Scorsese. Pentru rolul din acest film, cel al jucătorului de biliard pe bani – Fast Eddie Felson, Paul Newman va fi răsplătit cu premiul Oscar.

Citeste si:  Serbarile Zapezii la Vatra Dornei

Paul Newman ÅŸi-a făcut debutul ca regizor în 1968, cu producÅ£ia „Rachel, Rachel”, după care au urmat „Oameni de neclintit” (1971), „ÃŽn faÅ£a morÅ£ii” (1980), „Menajeria de sticlă” (1987). ÃŽn 1994, Newman a regizat „Harry and Son”, un film realizat în memoria fiului său Scott, mort din cauza unei supradoze în 1978.

Fără a-ÅŸi pierde deloc farmecul, Newman a apărut pe ecrane pentru ultima oară în 2002, la vârsta de 77 de ani, alături de Tom Hanks, în filmul „Road to Perdition”. ÃŽn filmul de animaÅ£ie „MaÅŸini”, apărut în 2006, Paul Newman ÅŸi-a împrumutat vocea pentru unul din personaje.

„Actoria a fost cel mai mare talent al lui Paul Newman. Pasiunea sa au fost maÅŸinile ÅŸi cursele. Dragostea sa a împărtăşit-o familiei ÅŸi prietenilor. Newman a făcut, de asemenea, tot ce a putut a ajuta pe cei în nevoie ÅŸi pentru a face din această lume un loc mai bun”, a declarat într-un comunicat de presă Robert Forrester, reprezentant al Newman’s OwnFoundation.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.