fbpx

BUCURESTI, MON AMOUR… expozitie cu farmec interbelic

Bucuresti, 16 septembrie 2009.
Primaria Capitalei a gazduit marti, 15 septembrie, vernisajul expozitiei „Bucuresti, mon amour”, a artistului plastic Vitalie Butescu. Evenimentul a fost organizat de Primaria Municipiului Bucuresti impreuna cu ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale si Alumnus Club pentru UNESCO si este recomandat de Asociatia Elite Art Club UNESCO.

Expozitia, insotita de un catalog-calendar de arta, este deschisa in perioada 15- 25 septembrie si poate fi vizitata in intervalul orar 10 – 15:00.

Organizat intr-un spatiu neconventional – holul central al Primariei Municipiului Bucuresti- spatiu folosit in premiera ca ambient pentru expozitii artistice, dupa cum observa dna. Madalina Negrea (PR manager, ArCuB), vernisajul s-a bucurat de un deosebit interes din partea publicului larg.

Citeste si:  O noua promotie soc de 25% si un cadou surpriza!

Colectionari de arta, oameni de cultura, jurnalisti si exponenti ai mediului de afaceri au fost cuceriti de farmecul arhitectural al unor edificii si zone emblematice ale Bucurestiului interbelic si contemporan. Pe fondul muzical asigurat in deschidere de un cvartet de corni, apoi sustinut prin muzica romaneasca interbelica, invitati de tinere doamne costumate in haine specifice modei interbelice, oaspetii au putut admira reprezentari artistice ale Casei George Enescu, ale Atheneului Roman, ale Palatului Mogosoaia, Bisericii Stavropoleos si ale insasi cladirii Primariei.

Dintre lucrarile expuse, reprezentarile impunatoarei cadirii a CEC-ului de pe Calea Victoriei au atras in mod deosebit atentia criticului de arta, dna. Maria Varga. Maiestria de a reda o intreaga atmosfera folosind doar tonuri de alb si gri, specifice iernii, presupune un talent si o tehnica nu foarte usor de dobandit.

Citeste si:  Femeie de cariera si mama

Analizand lucrarile artistului in contextul cultural actual, criticul de arta a mai declarat: „Iti trebuie mult curaj sa inoti impotriva curentului, iti trebuie curaj sa nu fii la moda, sa ramai tu insuti si sa iti respecti inaintasii in acelasi timp”. In ton cu generatia tinerilor pictori din anii `70, din care face si el parte, Vitalie Butescu are aceeasi predilectie spre descoperirea de noi valente ale peisajului, nota de originalitate venind insa din tema aleasa. „Daca majoritatea pictorilor s-au oprit asupra mahalalelor, asupra tuselor puternice de culoare, Vitalie se opreste la marile arhitecturi, fapt ce il apropie de pictorului interbelic Vasile Popescu sau de contemporanul sau Marin Constantin”.

Citeste si:  "Cum v-ati petrecut vacanta?"

Dna. Daniela Popescu, presedinte Alumnus Club pentru UNESCO, a multumit oaspetilor sositi la eveniment si a precizat ca expozitia „Bucuresti, mon amour” va fi itinerata in tara, urmand ca intr-o etapa ulterioara sa fie prezentata si publicului din marile capitale europene.

„Bucuresti, mon amour” se inscrie in seria manifestarilor culturale reunite sub genericul „Zilele Bucurestiului” organizate cu prilejul unui triplu an aniversar in care bucurestenii sarbatoresc implinirea a 550 de ani de atestare documentara a orasului Bucuresti (1459), a 350 de ani de cand orasul a devenit capitala Tarii Romanesti (1659) si a celei de-a XVII-a editii a ”Zilei Europene a Patrimoniului”, a carei tema este in acest an ”Accesul catre monumentele istorice”.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.