Balkanik! Festival: muzica si voie buna la editia a doua

Peste 4500 de participanti la primul festival de muzica si cultura balcanica din Romania

Muzica, dans, petrecere si voie buna. Mancare traditionala romaneasca, braga, cafea la nisip. Ateliere, costume, tesaturi si podoabe.

Timp de 3 zile, Gradina Uranus din Bucuresti s-a transformat intr-un spatiu multicultural in care spiritul balcanic s-a putut exprima liber, fara a fi ingradit de stereotipii. Totul, pe muzica aleasa a Balcanilor. Trupe din Turcia (Baba Zula, Nedim Nalbantoglu), Bulgaria (The Balkan Messengers), Ungaria (Parno Graszt), Serbia (Orchestra Boban si Marko Markovic) si Romania (Fanfara Shavale) au adus muzica si cultura specifica in fata celor 4500 de spectatori veniti in ciuda vremii si a unui weekend incarcat de evenimente in Bucuresti.

Pe langa concertele de seara, zilnic, dupa ora 14:00, mestesugarii si bucatarii i-au asteptat pe participanti cu produse care mai de care mai imbietoare. De la fuste colorate, bijuterii si obiecte de ornament la ciocolata de casa, cafea si bucate la ceaun special pregatite, participantii au avut cu ce sa isi incante orele petrecute la Gradina Uranus.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 8-14 septembrie

foto

In ciuda vremii capricioase de vineri, publicul adunat la Gradina Uranus s-a dovedit extrem de entuziast. Nedim Nalbantoglu & The Balkan Messengers au urcat pe scena incepand cu ora 19,30. ”In Romania gasesti un public foarte energic, danseaza mult. La fel ca muzica romaneasca, care nu te lasa sa stai jos. Am mai cantat alaturi de Fanfara Ciocarlia si am avut acelasi sentiment”, a declarat Nedim Nalbantoglu dupa concert. Veniti din satul 10 prajini, renumit pentru cel mai mare numar de fanfare din tara, Fanfara Shavale a adus spiritul romanesc la Balkanik, cu hore, sarbe si dansuri traditionale din Moldova. Nici spectatorii nu s-au lasat mai prejos si i-au urmat chiar si dupa concert in backstage, unde au continuat petrecerea.

Citeste si:  Brangelina din nou pe ecrane

foto

Sambata, sarbatoarea a inceput cu mult inainte de concertele propriu zise. Dupa probele de sunet, Parno Graszt au continuat sa cante in backstage spre incantarea celor ce treceau pe acolo. Pe scena au urcat alaturi de ansamblu RomaFest, recunoscut pentru colaborari de succes, precum cea pe care au avut-o cu renumitul Cirque du Soleil. Muzica orchestrei unguresti si dansul romani au creat atmosfera ce avea sa defineasca festivalul: dans, voie buna, petrecere, cantece, aplauze si bis-uri. Petrecerea a continuat cu Orchestra Boban si Marko Markovic, care a dovedit de ce este considerata ca fiind cea mai buna formatie din Serbia din anii ‘80 pana in prezent.

foto

In a treia zi a festivalului, pentru a doua oara la Balkanik, trupa Crispus din Sibiu a incalzit (la propriu si la figurat) atmosfera balcanica din Gradina Uranus. Tot pentru a doua oara la Balkanik Festival, membrii cunoscutei trupe Baba Zula din Turcia au facut un show greu de uitat: unul dintre membrii fondatori, Murat Ertfel, a coborat in multime spre deliciul publicului. De asemenea, cei de la Baba Zula au dedicat o piesa Mariei Tanase, a carei muzica au spus ca o apreciaza si ii inspira. Cu greu au plecat de pe scena, pentru a petrece timp alaturi de fanii care asteptau la iesire pentru fotografii si autografe.

Citeste si:  In parc – un spectacol de teatru despre iubire in diferite stadii si epoci

Gazda din acest an a Balkanik Festival a fost actorul Toma Cuzin, de la Teatrul Mic din Bucuresti. Imbracat in straie specific evenimentului, actorul a urcat pe scena in pasi de dans, chemand publicul dupa obiceiul din mahalalele de alta data.

Un eveniment Asociatia Culturala Metropolis, sponsor principal Apa Nova, cu sprijinul Primariei Sectorului 5 si Primariei Municipiului Bucuresti, sponsor Ciuc, parteneri strategici: Radio Guerrilla si Hotel Caro.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.