fbpx

Bancile sprijina literatura tanara

Lucrările primilor câştigători ai concursului de debut literar organizat de UniCredit şi Asociaţia Catalist, Daniela Catona, Ioana Silvia Popescu şi Constantin Felician Chiruţă,vor fi publicaţe la Editura Leda şi lansate la Târgul de Carte Gaudeamus din toamnă.

Câştigătorii concursului de debut literar Unicredit, desfăşurat între 21 aprilie şi 15 iunie, au fost anunţaţi marţi, în cadrul unei festivităţi la Librăria Cărtureşti, de către membrii juriului Paul Cernat, Liviu Papadima şi Mircea Vasilescu, care au analizat peste 60 de manuscrise înscrise în concurs, fără a cunoaşte numele autorlor.

„E o mare bucurie că băncile au început să investească în ficÅ£iune”, a glumit Liviu Papadima, adăugând că juriul a avut de a face cu manuscrise de calitate.

Paul Cernat a prezentat-o pe câştigătoarea premiului pentru poezie, Daniela Catona, 40 de ani, din TimiÅŸoara, care semnează grupajul de poezii, care va deveni un volum, „Iepurele de martie”.

„Titlul trimite la candoarea înÅ£eleaptă a personajului din ‘Alice în Å¢ara Minunilor’, o stare de spirit pe care poemele o regăsesc în obiectele ÅŸi gesturile mÇŽrunte ale universului casnic. Textele sunt concise, de o prospeÅ£ime stranie, grupate într-un ansamblu coerent, unitar. DicÅ£iunea, decupajul, punerea în scenă vădesc maturitate artistică”, a menÅ£ionat Cernat.

Citeste si:  Drum spre minunile lumii II

„ÃŽntr-o perioadă în care abundă poemele fără poezie ÅŸi facilele provocări ‘mizerabiliste’, Iepurele de martie alege calea opusă, a delicateÅ£ei interiorizate. Iar poezia se află aici ca la ea acasă”, a conchis criticul.

„Iradierea unei lumi oarecare”, grupajul de texte înscrise în concurs de Ioana Silvia Popescu, 17 ani, din TârgoviÅŸte, a căpătat aprecierea unanimă a juriului ca fiind cel mai bun manuscris din secÅ£iunea de proză scurtă, a anunÅ£at Liviu Papadima. Acesta a mai spus că scriitura câştigătoarei este „foarte energică, nervoasă percutantă” ÅŸi că stilul „trădează, dacă nu cumva un condei de prozator deja bine exersat, cel puÅ£in un talent genuin”.

La categria roman nu a fost acordat niciun premiu, deşi au fost primite lucrări diverse, de la aventuri până la autobiografii şi poveşti de familie, după cum a explicat Mircea Vasilescu. Însă niciuna nu avea construcţia sau tensiunea narativă a unui roman.

Citeste si:  Conferintele „Mircea Vulcanescu”: Mircea Vulcanescu in arhivele securitatii

ÃŽnsă manuscrisul lui Constantin Felician Chiruţă, „Galeria oglinzilor negre”, „merită un premiu special pentru că, deÅŸi nu ajunge să fie un roman în sensul deplin al termenului, anunţă un prozator stăpîn pe mijloacele sale”, a spus Mircea Vasilescu.

Autorul de 31 de ani, din Oradea, a spus pentru NewsIn că a scis materialul special pentru concurs ÅŸi că a încercat anterior să îşi publice alte lucrări, în presa literară, însă fără succes. „E deja un fel de lansare. AÅŸ dori ca multora să li se realizeze visul de a publica”, a spus Felician Chiruţă. De asemenea, el a mai spus că apreciază concursul pentru că dă posibilitatea nunui debutant să cunoască părerea criticilor ÅŸi să fie publicat în urma evaluării acestora.

Câştigătoarea premiului pentru debut în poezie s-a declarat foarte bucuroasă că va fi publicată, menţionând că bucuria este cu atât mai mare cu cât literatura nu este domeniul ei, Daniela Catona fiind profesoară de arte plastice la Universitatea din Timişoara.

Citeste si:  TinaR se alatura Fundatiei Renasterea in lupta impotriva cancerului la san

Tânără câştigătoare la categoria proză scurtă, Ioana Silvia Popescu, a spus că scrie de când se ştie şi că îşi dorea să publice de mult, iar înscrierea în concurs i s-a părut o idee bună pentru că putea să piardă, dar nu să fie refuzată, cum se putea întâmpla dacă îşi trimitea manuscrisul la o editură. Ea a mai precizat că îşi va semna pe viitor lucrările cu pseudonimul Anna Kalimar şi că i-ar plăcea foarte mult să scrie un roman.

Lucrările celor trei câştigători vor apărea la Editura Leda, care va lansa o colecţie dedicată debuturilor unor autori români şi străini, şi vor fi lansate la Târgul de Carte Gaudeamus.

Editura Leda, parte a Grupului Corint, a câştigat concursul de proiecte organizat de Unicredit şi Asociaţia Catalist pentru publicarea şi promovarea lucrărilor câştigătoare în concursul de debut.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.