fbpx

Belfast si nenorocirile care incep cu T: Titanicul, The Troubles…

Irlanda de Nord e unul dintre cele patru state care alcatuiesc Marea Britanie sau Regatul Unit, alaturi de Anglia, Scotia si Tara Galilor. Se gaseste in cea de-a doua insula, ca marime, pe care se intinde Regatul, insula Irlanda. Cea mai mare parte a Irlandei e republica: are capitala la Dublin si nu face parte, evident, din niciun regat. In nord-estul Irlandei vine Irlanda de Nord, avand drept capitala Belfastul. In anii ’70-’90, orasul Belfast a fost macinat de lupte de strada intre cei ce voiau unirea Irlandelor si cei care o respingeau, adica intre catolicii unionisti si protestantii nationalisti. Conflictul politico-religios, intrat in istorie sub numele de The Troubles, a luat sfarsit in 1998. Luptele au ramas doar amintire, dar comporta consecinte si in ziua de azi: e de neconceput o casatorie intre cele doua comunitati, spre exemplu. In orice caz, Belfastul, popularizat in anii ’70 inclusiv de trupa Boney M, printr-o piesa cu acelasi nume, poate fi azi vizitat fara nicio teama de turisti. Si chiar e vizitat.

Din Romania nu exista zboruri directe catre Belfast, ci doar catre Dublin, de unde ajungi lesne la Belfast, cu autobuzul, spre exemplu, costa 10 euro cursa. Probabil ca nu multa lume si-ar propune o sedere de cinci sau sapte zile in Irlanda de Nord, dar o fuga merita sa dai daca te afli prin Anglia. Orasul are 600.000 de locuitori, o treime din populatia Irlandei de Nord. Si fiindca suntem, de-acum, turisti, sa incepem cu atractia principala in domeniu, una de data recenta: Muzeul Titanicului.

Citeste si:  Iubita lui Harry Potter si baietii rai

La 100 de ani de la naufragiul Titanicului, in 2012, si totodata de la finalizarea construirii lui, in Belfast a fost inaugurat acest muzeu dedicat megavaporului. Nu de alta, dar la Santierele navale Belfast s-a nascut Titanicul, opera care a durat trei ani. Aproape un an a mai fost necesar pentru amenajarile interioare. Si ridicarea muzeului tot in trei ani s-a facut, costand 117 milioane de euro. Cam jumatate din bugetul filmului regizat de James Cameron… Muzeul are sase etaje si suprafata in forma de stea. Cabinele si scarile interioare sunt recreate intocmai cu realitatea, la aceleasi dimensiuni. Poti sa iti imaginezi cum se lafaiau pasagerii de la clasa intai si cum sedeau claie peste gramada cei de la a treia. Deja a trecut un an de la deschiderea muzeului. Rata turistica a Belfastului a crescut considerabil, sute de mii de curiosi au vizitat obiectivul.

Citeste si:  Mucosii si tabagismul

Trebuie sa stiti ca Primaria Belfastului organizeaza zilnic tururi gratuite pentru turisti. In caz ca stati doar o zi in capitala nord-irlandeza si va dati in vant dupa cumparaturi, s-ar putea sa nu mai aveti timp de niciun tur, fie el gratuit, si sa preferati un loc in care dati bani. Exista aici o piata acoperita (lucru important, tinand cont de vremea vesnic ploioasa), St George’s Market se numeste, cea mai mare din toata Irlanda. Gasiti aici orice produs comestibil au ba, de toate natiile, lucruri facute de mana sau in fabrici, iar preturile sunt mai mici decat in Londra. Puteti, daca piata asta nu v-a fost de ajuns, s-o luati la pas pe Donegall Street, Lipscaniul Belfastului.

Castelul Belfast nu este el medieval, datand din 1865, dar merita sa vii sa mananci aici, seara. Azi functioneaza, in cea mai mare parte, ca restaurant. Imprejurimile lui sunt extraordinar de frumoase, amenajate ca gradini, iar in apropiere se afla Fortul McArt, la care poti sa urci. Pana sa existe Muzeul Titanicului, cel mai vizitat obiectiv de profil din Dublin era Muzeul de Transport al Poporului, care-ti arata cum a fost transportat poporul local de-a lungul timpului. Tot felul de vehicule, cu tot felul de tractiuni.

Citeste si:  Jurnalist de origine roman castigator Pulitzer

Trecerea din Irlanda in Irlanda de Nord si invers se face pe nesimtite, ca din judetul Hunedoara in Alba. De aceea, cum Irlanda de Nord e o tarisoara, putem oricand sa ne infruptam si din resursele turistice ale Irlandei. Sa amintim doar Castelul Kilkenny, din oraselul cu acelasi nume, cu venerabila varsta de un mileniu. Castelul, nu oraselul.

Fara prea mare legatura cu turismul, dar ca veni vorba, sa spunem ca Romania a simtit pe propria-i piele ce inseamna ca Marea Britanie sa aiba mai multe state. Pentru mondialele din fotbal din 1986, Romania a jucat calificarea intr-o grupa cu Anglia si Irlanda de Nord. Britanicele s-au calificat la brat, noi am terminat pe locul trei.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.