Bisericile Muzeului Taranului – Expozitie de fotografie

Muzeul National al Taranului Roman, in parteneriat cu Consiliul Judetean Hunedoara, organizeaza in perioada 6 august – 6 septembrie 2015, la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.
Expozitia contine imagini mai putin cunoscute ale celor sase biserici din lemn, care se afla in custodia Muzeul National al Taranului Roman.

Vernisajul va avea loc joi, 6 august 2015, ora 12

Participa:
manager al MCDR, liliana TOLAS
director general al MNTR, Virgil Stefan NITULESCU
curatorul expozitiei, Monica MORARIU
autorul lucrarilor, Mircea TANCAU

In cartea Horia Bernea – Cateva cuvinte despre muzeu, cantitati, materialitate si incrucisare. Irina Nicolau, Carmen Huluta – Dosar Sentimental, Irina Nicolau scria: „1991 si mai tarziu. Incepem sa salvam biserici vechi de lemn. La Mintia, Bejani, Grosii Noi, Troas, Julita, Lunca Motilor. Doua vor fi aduse la Bucuresti si expuse, cea de la Mintia, in sala Reculegere, cea de la Bejani, in curte. Celelalte patru, restaurate, pazite si ingrijite, vor fi conservate in situ. Premiera romaneasca. Evident, ideea a fost a lui Horia Bernea. Un umar a pus si doctorul Costina. Restul, adica tot greul, l-au dus Geta Rosu, Dan Stefanescu si oamenii lor, muzeografi, restauratori si conservatori. S-a muncit enorm. Proiectul avea o miza importanta. Horia spera ca si alte institutii – bugetare si nebugetare – ne vor urma exemplul, luand sub protectia lor biserici de lemn care meritau sa fie salvate. Nu ni s-a alaturat nimeni.”

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 25 februarie-3 martie

Lucrare colectiva, adesea anonima, bisericile din lemn sunt o reflectare a conditiilor socio-economice si istorice, o convingatoare demonstratie de continuitate a unei vieti spirituale de veche traditie, un patrimoniu inestimabil pe plan national si universal. Acestea sunt documente de certa autenticitate, nu numai prin elementele infatisarii lor, ci si prin rolul pe care l-au indeplinit in viata romanilor, in special a transilvanenilor: tribuna nationala, scoala, asezamant de cultura si arta.

Citeste si:  Hiroshima, orasul renascut

Datand din secolul al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea, pictura bisericilor de lemn apartinand zonei Aradului (Grosii Noi, Julita, Troas) si Hunedoarei (Lunca Motilor, Bejan), care fac obiectul acestei expozitii, este o elocventa marturie a maiestriei mesterilor tarani-zugravi. Desi la origine ansamblul iconografic al acestor biserici a fost destul de bogat, astazi se mai pastreaza doar scene din Ciclul Cristologic – Cina, Judecata si Batjocorirea Mantuitorului, Drumul spre Golgota, Purtarea Crucii, Rastignirea, Plangerea Mantuitorului si Invierea.

Citeste si:  "Hancock" blockbuster-ul verii în România

De asemenea, se pastreaza in cateva medalioane, momente din Geneza, chipul Mariei cu Pruncul sau Maria Oranta incadrata de arhangheli si ingeri, chipuri de prooroci si mucenite, in decor de arcade, Arhanghelii Mihail si Gavriil inconjurati de cete ingeresti.

Expozitia va putea fi vizitata pana pe 6 septembrie 2015. Intrarea este libera.

Consultant stiintific: dr. Georgeta ROSU
Curator: Monica MORARIU
Fotografie: Mircea TANCAU

Expozitia a mai fost itinerata la Gura Humorului, Focsani, Ploiesti, Sibiu, Alba Iulia si Hunedoara.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.