fbpx

Bisericile din Vilnius si kaghebistii neumblati pe la ele

O tarisoara despre care abia dupa ce ne-am scuturat noi de jugul comunism am aflat ca exista, Lituania, a fost candva ditamai impeiul! Lituania a luat fiinta la mijlocul secolului XIII, sub regele Mindaugas, care a unificat pamanturile locuite de lituanieni. Dupa un secol si ceva, Ladislau al II-lea, urmas la tron al lui Mindaugas, a unit Lituania cu Polonia fara sa fac uz de sabie, ci doar casatorindu-se in tara vecina. Lituaniano-polonii au respins atacurile puternicilor teutoni, dupa care au prins curaj si au cucerit tinuturi aflate azi in Belarus, Ucraina si Rusia. Vreme de aproape doua secole, infratirea intre lituanieni si polonezi a tinut in viata unul dintre regatele cele mai importante ale Europei medievale. Turistii de azi gasesc vestigii ale acelor infloritoare vremuri.

Lituania a avut o viata zbuciumata, stand sub stapanire rusa, germana si sovietica. A suportat comunismul cam cat Romania, in aceeasi perioada. A shimbat insa oranduirea fara sa verse sange: in 1990 a iesit frumos din componenta URSS, alegandu-si un presedinte si proclamandu-si independenta. Dintre toate republicile sovietice, a fost prima care a reusit isprava asta. In Uniunea Europeana a intrat in 2004.

Lituania are o suta de kilometri de coasta la Marea Baltica, in partea vestica. Se mai invecineaza cu Letonia, Belarus, Polonia si, o farama, cu Rusia. Cei mai multi locuitori ai tarii sunt lituanieni si vorbesc lituaniana. Nu stiti limba? Poate va descurcati in alta: lituaniana seamana mult cu letona.

Citeste si:  Bruges: Evul Mediu la pret, de asemenea, mediu

Apropo, in ofertele turistice, Lituania se da adeseori la pachet cu vecina Letonia. Iar bilete de avion la pret foarte mic gasesti pe ruta Bucuresti – Riga si retur, pornind de la 130 de euro. Riga e capitala Letoniei. Ne-am scarpinat cu mana dreapta dupa urechea stanga si am ajuns la Vilnius, pentru ca despre Lituania si capitala ei vom vorbi acum.

Vilnius e mai mare decat orice oras de provincie din Romania, 550.000 de locutori. Turistii nu sporesc acest numar in mod simtitor. Poate tocmai pentru ca nu-i sufoca pe localnici, acestia sunt volubili si indatoritori cand au de-a face cu vizitatori straini, cand e vorba sa le serveasca o masa la restaurant (tipar afumat, carnati de cartofi, midus – bautura tare facuta din miere) sau informatii pe strada.

foto

Centrul istoric al Vilniusului e in lista Patrimoniului mondial UNESCO. Este unul dintre cele mai mari centre vechi europene, iar piesele lui de rezistenta le reprezinta bisericile. Precum barurile cu terasa in centrul vechi bucurestean, atat de dese sunt bisericile si catedralele in Vilnius. Toate vechi. Parca voind sa contrabalanseze aerul religios al orasului, in Vilnius si-a stabilit KGB-ul, pe vremea URSS-ului, sediul central. Acum, in acea cladire, si ea veche si impozanta, salasluieste Muzeul Victimelor Genocidului. Poti sa-i vizitezi increngatura de subterane, pe care nu le banuiesti din afara, cu niste celule cat o debara, camere de tortura antifonate, incaperi de executie… S-au pastrat neatinse. Ce-i drept, o vizita care te rascoleste si te marcheaza, nerecomandabila celor care cauta relaxare si distractie.

Citeste si:  Pierderea unui job

foto

Din turnul Gediminas, aflat in centru, pe un deal, ai o panorama a Vilniusului. Iar daca vreti o senzatie mult mai tare, suiti-va in alt turn, cel al Televiziunii, si sariti din el. Nu uitati sa va prindeti coarda elastica. E cel mai inalt punct destinat acestui sport din toata Europa.

De la capitala actuala putem trece la cea medievala, Trakai, de pe malul lacului Galve. Are un castel in varsta de opt secole. In apropiere se gaseste si Parcul national Trakai.

Citeste si:  Din misterele Asiei: kabuki

foto

Aflandu-ne intr-o tara impadurita pe mai mult de un sfert din suprafata si cu multe lacuri, exista aici mai multe rezervatii naturale cu elani, vidre, pasari migratoare la vreme de popas, cu paduri de pin si dune de nisip. Pe tarmul Marii Baltice, istmul Neringa, trecut si el in Patrimoniul mondial UNESCO, si laguna Curonian se invecineaza cu orasul Klaipeda, singurul port comercial din Lituania, de unde puteti lua feribotul sa va plimbati. Pe langa sporturile nautice, in Lituania ne sunt oferite si sporturi aviatice, putem sa ne plimbam cu balonul si sa ne dam cu planorul.

Cazarea in Lituania nu ridica probleme de niciun fel: avem locuri disponibile destule, avem preturi accesibile. La pensiuni familiale, ne descurcam cu 20 de euro pe noapte. De obicei, cazarea include si micul dejun, si nu doar hotelurile, ci si pensiunile iti pun la dispozitie terenuri de sport. Obligatoriu, de baschet. Chiar daca Lituania ne-a batut la fotbal acum cativa ani, la noi acasa, cu trei la zero, sportul ei national e baschetul.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.