Blu-ray, urmasul CD-ului

Am avut colectii de casete audio si video. Apoi am asistat la „moartea” lor, pe masura ce au fost inlocuite de CD-uri. Dupa care, s-a crezut ca si CD-ul ne va parasi in favoarea DVD-ului. Se pare ca nu e chiar asa. Intr-adevar, viata CD-ului se apropie de final, numai ca el nu va fi inlocuit de DVD, ci se va trece direct la urmatorul pas in materie de discuri optice.

Urmas al CD-ului si DVD-ului, Blu-ray reprezinta urmatoarea generatie de disc optic, creat pentru a permite inregistrarea si reinregistrarea formatelor video de inalta definitie, dar si stocarea unor cantitati mari de date.

Numele de Blu-ray provine de la tehnologia folosita: o raza laser albastru-violet care citeste si scrie datele. Inventia le apartine celor de la Sony, insa de dezvoltarea proiectului s-a ocupat o organizatie special creata, formata din mari producatori de electronice, PC-uri si media. Apple, Dell, Hewlett Packard, LG, Samsung, Walt Disney Pictures, Warner Bros sunt doar cateva dintre marile companii membre ale Asociatiei Blu-ray.

Citeste si:  Inocenti doar pana la proba contrarie

O data cu vestea ca Sony pregateste un nou tip de disc optic, a inceput deja razboiul Blu-ray – HD DVD. HD DVD, inventat de Toshiba, era considerat pana atunci discul optic al viitorului, capabil sa redea imagini video de inalta definitie si sa stocheze cantitati de date ce parea atunci uriase (pana la 8,5 GB).

Se pare ca invingator va iesi Blu-ray. Nici nu avea cum sa fie altfel, avand in vedere multimea avantajelor pe care le ofera.

Raza laser folosita de sistemul DVD este din spectrul rosu si are o lungime de unda de numai 650 nm. Raza folosita de Blu-ray este din spectrul albastru si are o lungime de unda de 405 nm. Poate ca asta nu iti spune nimic, insa de aceste cifre este legata capacitatea de stocare a datelor. Blu-ray permite ca datele sa fie mai comprimate, deci in acelasi spatiu se poate toca mai mult. Ce inseamna mai mult ? Inseamna ca pe un Blu-ray poti tine 25 GB, fata de 4.7 GB cat incap pe un DVD. Asta in cazul in care discul are un singur strat. Pe un Blu-ray dual layer se pot stoca 50 GB, fata de 8,5 GB cat tine un DVD dual layer. Diferenta este uriasa. Sa ne amintim ca majoritatea PC-urilor de acum cativa ani aveau hard disk-uri mult mai mici de 50 GB. Si probabil ca Blu-ray va merge si mai departe, pentru ca asociatia deja se gandeste la discuri cu patru pana la opt straturi care vor putea stoca probabil pana la 200 GB, iar unii producatori pretind ca ar putea adauga pana la 20 de straturi. Practic, un Blu-ray va avea capacitatea de stocare mai mare decat cea a hard-disk-ului de pe calculatorul tau.

Citeste si:  dulceamar

Pe un disc de 50 GB, vei putea tine peste noua ore de filme in formate HD si aproximativ 23 de ore (!!) de filme la definitie standard.

Discuri Blu-ray, dar si player-e se gasesc si in Romania.

My Movie – filme si concerte pe Blu-ray.

PC Fun – unitati optice Blu-ray pentru calculator, 759,48 lei,

Citeste si:  A murit Aleksandr Soljenitin

Got It – set de cinci discuri a cate 25 GB cu 171.64 lei.

Market Online – Blu-ray player, 1.462,84 lei.


Un comentariu
  1. da e super Blu-ray, calitatea e diferita fata de CD normale….eu am de la Samsung Blu-ray si cine nu vrea sa ai ba o calitate superioara cand se uita la tv?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.