Bosnia si Herzegovina

Please select a featured image for your post

Bosnia si Herzegovina e o tara din Europa de sud-est, patria a trei etnii constituante: bosniaci, sarbi si croati. Cetatenii Bosniei si Herzegovinei indiferent de etnie se numesc bosniaci.Se invecineaza cu Croatia la vest, cu Serbia la est, Muntenegru la sud-sud-est si are iesire la Marea Adriatica sub forma unei fasii de pamant de circa 20 de km, in jurul orasului Neum.Capitala tarii se afla la Sarajevo, oras ce a fost infiintat in anul 1263 sub numele de Bosnovar. Orasul e situat in Valea Sarajevo, pe malurile raului Miljacka si e inconjurat de Alpii Dinarici. Datorita numarului mare de moschei, strazi inguste, piete si a bazarului turcesc, orasul a fost considerat cel mai estic oras european, fiind numit si Ierusalimul European.
Catedrala Catolica, Moscheea Musulmana si Sinagoga Iudaica, edificii reprezentative pentru oras se afla la doar 100 de m una de cealalta. Centrul orasului e impartit in doua zone: Orasul Nou, care reprezinta partea europeana si Orasul Vechi.
In orasul Nou se intalnesc la tot pasul bulevarde largi, cafenele mari si magazine iar in Orasul Vechi stradutele inguste si casutele mici creeaza o adevarata atmosfera asiatica.
Citeste si:  PostThelove: Channing Tatum vrea sa aduca iubirea pe net
Cele mai importante atractii turistice din Orasul Vechi sunt: Piata Bascarsija din sec XVI, construita dupa modelul pietelor orientale, aici gasindu-se magazine de suveniruri, fantani publice, un bazar si numeroase cafenele, Piata Comerciala Gazi Husrev-bei si Brusa Bezistan, una din cele mai mari statii din drumul matasii de altadata. Peisajul orasului este dominat de constructiile colorate de tip musulman, multe dintre ele fiind considerate adevarate opere de arta ale arhitecturii turcesti. Printre acestea se numara Moscheea Tarului din sec. XVI, Moscheea Begova din sec. XV, care e cea mai mare din tara, Moscheea Ali Pasa, Kursumli Madresa, ce gazduieste o biblioteca ce detine peste 50.000 de manuscrise si carti si Cetatea turceasca cu 12 turnuri, situata pe un deal stancos.Alte atractii ale orasului sunt: Muzeul de Arta Contemporana, Teatrul National, Centrul de Cultura, Studioul Cinematografic, Academia de Stiinte si Arte si Parcul Vrelo Bosne. Tuzla e un important centru stiintific, economic, cultural si turistic situat in nord-estul Bosniei, fiind al treilea oras ca marime din tara.
Acesta ofera privelisti deosebit de frumoase, fiind situat la poalele Muntiilor Majevica.
Au fost descoperite mai multe dovezi arheologice care atesta ca in Tuzla au existat asezari inca din trecutul indepartat si ca este unul din cele mai vechi asezari din tara.
Principalele atractii ale orasului sunt: piata din centrul orasului vechi, lacul Panonica, in care se varsa izvoarele sarate si galeriile de arta.
Piata de Sare e dedicata sarii si istoriei exploatarii acesteia, inca din noelotic Tuzla bazandu-se pe izvoarele sarate.
Citeste si:  Spune-mi in ce zi a saptamanii te-ai nascut ca sa-ti spun cum ti se modifica zodia
Medugorje e o zona situata intre munti, la o altitudine de 2000 de m, cu o clima mediteraniana blanda.
Acesta a devenit foarte populara din 1981 cand sase tineri au pretins ca au avut viziuni cu Fecioara Maria, devenind un important loc de pelerinaj ce atrage mii de oameni.Capitala informala a Herzegovinei o reprezinta orasul Mostar. Cel mai mare simbol al acestuia il reprezinta podul Stari Most construit in anul 1566 la comanda sultanului Suleiman si a fost reconstruit in 2004 ca simbol al pacii si unitatii.
Centrul orasului este situat in jurul podului ce traverseaza raul Neretva, pe strazile acestuia existand numeroase cafenele, terase si cladiri vechi.
Principalele atractii ale orasului sunt: vechiul bazar turcesc construit inca din sec XVIII, lacasele de cult precum moscheea Koski Mehmed si Biserica Franciscana.
Printre numeroasele cladiri din epoca otomana sau austro-ungara care s-au pastrat in stare foarte buna se inalta turnul minaretelor si a bisericilor.
Citeste si:  Concert Iron Maiden
Cascada Kravice, numita si Mica Niagara cu 120 de m latime si izvoarele termale reprezinta puncte de atractie ale zonei. Jablanica e situata pe un platou sub varfurile muntiilor Prenj si Cvrsnica, la o altitudine de 202 m. O parte a orasului e situat pe munti, o alta pe raul Neretva iar cea de-a treia parte pe malul de vest al raului Jablanicko.
Aici pot fi vazute: Muzeul Razboiului, aflat langa podul distrus in cel de-al doilea razboi mondial gazduieste o importanta colectie de fotografii ce ilustreaza acele vremuri, Memorialul Razboiului situat in varful Muntelui Prenj.
Parcul National adaposteste una din cele mai vechi paduri din continentul european, din era paleozoicului si Muntele Maglic, cel mai inalt varf din Bosnia cu o altitudine de peste 2200 m.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.