fbpx

CAIRO – Inima Egiptului

Te-ai saturat de frigul iernii din Romania si iti doresti o escapada undeva la temperaturi inalte? Atunci Egiptul – „Perla Africii” – este o destinatie cat se poate de potrivita. „Nu exista o alta tara care sa ascunda atatea minuni”, scria Herodot cu 2400 de ani in urma. Gandindu-te la Egipt iti vin in minte locuri exotice, piramide, faraoni, comorile lui Tutankhamon si imaginea unei civilizatii de mult disparute, ale carei taine nu au fost descifrate in totalitate nici pana azi.

Aeroportul din Cairo e cel mai adesea poarta de intrare in acesta lume fascinata. Cand ajungi aici trebuie deja sa ai pregatite haine usoare din bumbac sau in, incaltaminte comoda, palarii si ochelari de soare, dar si haine ceva mai calduroase pentru racoarea serii. In lunile ianuarie – martie temperaturile de aici se situeaza intre 28 gr.C ziua si 10 gr.C noaptea.

Din primul moment Cairo te impresioneaza prin forfota specific metropolitana, multitudinea de bazare si viata agitata de noapte. El este totodata un centru cultural fascinat, dar si punctul de pornire pentru diverse circuite spre celelalte minuni ale Egiptului.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 11-17 martie

Fondat in 1902, Muzeul de Egiptologie din Cairo este unul dintre marile muzee ale lumii, adapostind cea mai bogata colectie de arta antica egipteana, intre care si celebrele comori din mormantul lui Tutankhamon, cel mai valoros tezaur al muzeului: bijuterii, sicriul de aur, masca din aur masiv, sandalele si manusile din aur ale tanarului faraon. In sala mumiilor sunt expuse mumiile a 27 de faraoni, intre care Ramses II si Tuthmosis III. Muzeul este organizat pe 7 sectiuni care expun piese din Regatul Vechi, Regatul de Mijloc si Regatul Nou. Colectia de monezi si papirusuri ocupa un loc aparte in acest muzeu in care ai senzatia ca te-ai intors cu mii de ani in trecut.

Pe un platou cu suprafata de 2000 m patrati din apropierea orasului Cairo, la Giza, se inalta cele mai vestite monumente din Egipt, piramidele faraonilor Keops, Khepfren si Mykerinos, alaturi de Marele Sfinx. Piramidele sunt dispuse in diagonala, astfel incat nici una nu o umbreste pe cealalta; planul fiecareia este conform unui tipar care cuprinde: un templu funerar in amonte, un coridor, alt templu funerar in aval. Denumit de egipteni Abu-l Hawl („tatal terorii”), Marele Sfinx are o lungime de 73 m si o inaltime de 20 m.

Citeste si:  Zodiacul Atlantidei

Vizita la Alexandria – al doilea oras ca marime si principal port al Egiptului – te face sa descoperi un oras in care arta faronica se imbina cu cea romana intr-un mod surprinzator. Alexandria a fost capitala Egiptului mai mult de 1000 de ani si scena uneia dintre cele mai dramatice povesti de dragoste care i-a implicat deopotriva pe Cleopatra, Iulius Cezar, Marc Antoniu si Octavius. Pe locul renumitei Biblioteci distruse a fost construita una nou sub egida UNESCO. Coloana de la Pompei, inalta de 25 m, din granit roz, cu capitel corintic, ruinele Templului Serapeum, Catacombele de la Kawn ash-Shuqafah care reprezinta cel mai mare cimitir roman, sapat in stanca pana la o adancime de 30 m sunt doar cateva din curiozitatile acestui oras antic.

Citeste si:  Un palavragiu care face istorie

O croaziera pe Nil te ajuta sa intelegi de ce Egiptul a mai fost denumit si „Darul Nilului”, sa descoperi cat de mult a marcat cel mai lung fluviu din lume dezvoltarea inca din antichitate a unei culturi atat de avansate in plin desert. In timpul unei astfel de croaziere poti vizita necropole, mausolee, temple, poti admira statui care cu siguranta te vor impresiona prin maretie, dar si prin relevarea unei civilizatii complet diferite.

Te vei intoarce acasa mai calda, mai bronzata, si mai bogata; o bogatie care va fi mereu a ta – aminirea locurilor si lucrurilor vazute, a oamenilor intalniti, a experientelor exotice traite.

Un comentariu
  1. EGIPTUL ESTE ABSOLUT SUPERB! Luxor, Aswan, Hurgada, Sharm al Sheikh, oazele….. sunt inca cateva puncte de atractie minunate! Cine a mai fost acolo?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.