fbpx

C.T. Popescu si Mircea Cartarescu vor prezenta, la Institutul Francez, volumul „Floarea de menghina”

Editura Cartea Românească va lansa marÅ£i, 30 septembrie, la ora 19.00, la Institutul francez din BucureÅŸti, volumul de versuri „Floarea de menghină” al scriitoarei Svetlana Cârstean, iar alături de autoare, vor prezenta volumul Simona Popescu, Mircea Cărtărescu, C.T. Popescu ÅŸi T.O. Bobe.

La lansarea volumului va avea loc ÅŸi o lectură bilingvă din „Floarea de menghina”, în limba română va citi autoarea, iar în limba franceză Fanny Chartres, care a tradus câteva poeme din volum.

Prezentarea volumului ÅŸi lectura bilingvă vor fi urmate de o dezbatere pe tema „Feminitate ÅŸi totalitarism”, discuÅ£ie la care vor lua parte Carmen MuÅŸat, Ada Solomon, Florina Pirjol, Paul Cernat, Alex Matei, Marius Chivu, Alex Leo Åžerban, Matei Martin, Doru Iftime, Ciprian Macesaru ÅŸi Alecu Solomon, informează un comunicat de presă al editurii.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum te domina orgoliul

Volumul „Floarea de menghină”, apărut în colecÅ£ia „Poezie” de la Cartea Românească, a avut un destin cu totul special, apariÅ£ia sa fiind întârziată cu 10 ani. Poemul care dă ÅŸi titlul volumului, „Floarea de menghină”, a apărut pentru prima oară în 1995, în volumul colectiv „Tablou de familie”. DeÅŸi publicată târziu, poezia Svetlanei Cârstean, structurată în jurul a două teme, comunism ÅŸi feminitate, nu-ÅŸi pierde din prospeÅ£ime.

Mircea Cărtărescu consideră că Svetlana Cârstean ÅŸi-a întârziat cu zece ani debutul doar ca să se arate azi „într-o haină mai originală ÅŸi mai strălucitoare”. Aceasta pentru că poeta „aduce din amintirea unei poezii trecute (aromele anilor ’90) sofisticarea întunecată a „Florii de menghină”, un poem arhetipal de mare forţă, dar o completează cu gestualismul ÅŸi nevoia de sinceritate a poeziei de după anul 2000, ce au produs „poemele în format electronic” din final. O poezie bogată ÅŸi atentă la detalii ce prevesteÅŸte, pe lângă o viitoare poetă notorie, ÅŸi o viitoare prozatoare”, a mai arătat Mircea Cărtărescu.

Citeste si:  Echipa olimpica a Romaniei ar putea castiga pana la 11 medalii la Olimpiada - arata o analiza PwC

Simona Popescu consideră că poemul „Floarea de menghină” este unul excepÅ£ional, un poem despre „lumea trecutului recent, comunist, cu tot sistemul ei de ‘menghine’, privită prin ochii unui om foarte tânăr”.

Publicat astăzi, în alt context, poemul trebuie citit, ca ÅŸi întreaga carte în care e integrat, „ca o puternică pledoarie pentru libertatea individuală, care înfloreÅŸte, până la urmă, în pofida naturii mereu schimbatoare a constrângerilor (‘menghinelor’)”, a precizat Simona Popescu.

Citeste si:  De Pasti, la Plaza Romania te asteapta decoruri inedite, cadouri speciale, toate intr-o ambianta de sarbatoare

Despre debutul întârziat al Svetlana Cârstean, Simona Popescu spune că „acesta aduce în literatura română o autoare cu o scriitură directă, dar ÅŸi rafinată, cu un ton satiric ÅŸi liric în acelaÅŸi timp, combinaÅ£ie care o face inconfundabilă”.

Svetlana Cârstean s-a născut în 1969, la BotoÅŸani, ÅŸi este scriitoare ÅŸi jurnalistă. Membru cofondator al cenaclului „Central” de la Facultatea de Litere din BucureÅŸti, a publicat pentru prima dată poemul „Floarea de menghină” în 1995, în volumul de debut colectiv „Tablou de familie” (alături de colegii săi Sorin GherguÅ£, Răzvan Rădulescu, Cezar Paul-Bădescu, Mihai Ignat ÅŸi T.O. Bobe). A publicat de-a lungul anilor articole, interviuri ÅŸi poeme în „Dilema”, „Observator Cultural”, „România literară, „Adevarul literar ÅŸi artistic”.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.