Caderi… de apa la Cascada Cailor

Exista peste tot, in atatea forme, si intotdeauna schimba cate ceva. Uneori e nevoie de o singura picatura de apa ca sa se umple paharul, alteori nu ne saturam nici macar privind imensitatea oceanelor… Nestatornica si sublima, apa sustine si distruge, caci inseamna atat libertate cat si sclavie.

Doar apa e asa cum dorim, visam si ne temem. Putem doar sa ne imaginam ce a simtit primul om care a dat peste o cascada. Fascinatie totala. Acum stim ca exista si tot suntem fascinati, fie de efectul vizual pe care il au, fie datorita raritatii lor sau incapacitatii noastre de a percepe un rau pe verticala.

Tot ce ramane de facut este sa ajungem la Borsa si de aici fie sa luam telescaunul si sa coboram 45 de minute pana la baza cascadei, fie sa urmam de la Complex, drumul spre cariera, tot 45 de minute. Inaintea ochilor, nu vom avea altceva decat caderea de apa ce se avanta in gol, sarind din treapta in treapta vreo zece praguri, caci am ajuns la Cascada Cailor!

Citeste si:  Disidentul chinez Hu Jia a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace

La altitudinea de 1300 m, apa rezultata din topirea zapezii si din ploi, inalta de 100 metri, se aduna intr-un circ glaciar, scurgandu-se peste un abrupt calcaros si de acolo se pravaleste in jos formand cascada in mai multe trepte cu caderi succesive de 40 de metri, apoi 20 de metri si din nou 40 de metri.Ultima cadere contine pasajul cheie, cel la 100 de grade, dat pe spate.

Citeste si:  8 strategii de succes

Pentru a o admira in splendoarea ei, recomand sa se mearga intr-acolo ori dimineata devreme, ori pe inserat, cand soarele bate direct pe cascada, pentru a fi prezenti la un spectacol unic de lumini si muzica. Cei care doresc sa petreaca mai mult timp in aceste locuri au posibilitatea de a innopta in cort, la baza. Iar in cort inainte de focul de tabara iei repede o foaie si un pix…

„Sa fie doar o impresie atunci cand stai la picioarele superbei caderi cristalin-argintii de apa ca ea devine singurul ajutor pentru a face ordine mentala in viata ta, amestecata in haosul evenimentelor, cand nu mai esti sigur de nimic? Sa fie doar o impresie faptul ca iar te ajuta macar sa-ti ascunzi durerea, pe care ti-o doresti atat de mult s-o elimini, sa o arunci si saa cada… sa cada asa cum cade apa… Cand cascada vuieste si tie ti se pare furioasa, fiindca asa te simti tu de fapt, o vezi agitata, constanta, razbunatoare, puternica si plina de energie, dar nu constientizezi ca tocmai calitatile pe care i le atribui cascadei iti apartin tie in totalitate… Stai si te uiti, gandind si simtind, judecand si visand, vrand si nevrand, ai vrea sa fii nemiscata de secole, dar stii ca nu se poate si speri ca se poate… Plina de contrarii, asa te stii dintotdeauna…”

Citeste si:  100 de muzee din tara isi vor deschide portile sambata noaptea, in Noaptea Muzeelor

Foto credits: www.grigorescu.ro


2 Comentarii
  1. Viata fiecaruia dintre noi e ca o apa curgatoare …pe care apare si cate o cascada uneori. Dar eu pana acum nu m-am gandit la o astfel de paralela. Cred ca voi incerca sa-mi petrec cateva zile undeva la munte in vara viitoare…undeva unde sa pot admira o cascada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.