Cainii zapezilor

Pe 20 ianuarie 1925, in Nome, un orasel din Alaska a fost diagnosticat primul caz de difterie. Dar in orasel era un singur doctor, iar fiolele de ser antidifteric expirasera. Cum iarna polara incepuse deja, Nome era izolat in nordul Alaskai si singura posibilitate de a ajunge acolo era drumul Iditarod pe care calatorul trebuie sa infrunte vanturile polare si temperaturile cu zeci de grade sub 0. Salvarea locuitorilor din Nome, amenintati de difterie, a venit din partea a 150 de caini si 20 de musheri care au transportat serul antidifteric de la Anchorage pana la Nome. Cei peste 1000 de kilometri au fost parcursi in cinci zile si jumatate, un adevarat record la acea data. Balto, cainele-lidder al echipei care a ajuns a Nome cu serul, a devenit o adevarata celebritate, iar statuia lui se poate admira astazi in Central Park din New York.

caini

Cursa Anchorage – Nome, ramasa faimoasa sub numele de cursa serului, a atras atentia lumii asupra cainilor de sanie, capabili sa alerge zile intregi la temperaturi extreme, tragand dupa ei incarcaturi cu greutate.

Citeste si:  Dan Puric se pronunta impotriva kitschului, la Radio Romania de Ziua Indragostitilor

Saniile trase de caini erau folosite in nordul continentului american, in nordul Europei si al Siberiei pentru ca reprezentau, in unele perioade ale anului, singura modalitate de a ajunge in zone izolate ale globului. Cand oceanul ingheta si navele nu puteau sparge gheata, cand avioanele nu zburau din cauza vantului, iar masinile s-ar fi impotmolit in zapada groasa, cainii transportau lemnele de foc, mancarea si posta in cele mai indepartate comunitati ale polului. Faimosii exploratori (Roald Amundsen, Robert Falcon Scott, etc) ai polilor au folosit, de asemenea, echipaje de caini.

caini

Desi in unele comunitati cainii inca sunt considerati cel mai eficient mijloc de transport la temperaturi extreme, astazi se folosesc mai degraba utilaje speciale, spargatoare de gheata si snow mobile, atat in scopuri utilitare, cat si turistice.

Mushing-ul a ramas un sport, practicat atat pentru agrement, cat si in competitii. Mushing-ul se refera la folosirea cainilor inhamati la sanie pentru deplasare pe zapada, indiferent de scopuri. Se practica in special in zonele apropiate polilor, dar si in alte locuri inzapezite. Chiar si in Romania se organizeaza competitii cu sanii trase de caini, in judetul Harghita.

Citeste si:  Romania, patria Micului Paris

Rasele folosite pentru mushing sunt cele nordice: malamutul de Alaska, husky siberian si de Alaska, cainele de Groenlanda, cainele eschimos canadian si multi altii. Cursele sunt clasificate dupa lungime, dar si dupa marimea echipajului. El poate fi format din doi pana la 10 caini, sau chiar mai mult, la categoria open. Un echipaj este o haita bine sudata, in care se leaga prietenii si se declanseaza conflicte, iar musher-ul are un rol deosebit de important in alegerea cainilor, stabilirea rolurilor si aplanarea conflictelor.

Fiecare catel are un rol al sau bine stabilit. Exista unul sau doi lideri, inhamati in fruntea sirului, care trebuie sa cunoasca traseul, urmeaza cainii pivot sau de balans, care ii ghideaza pe cei din spate, cainii de echipa, puternici, care duc greutatea saniei, si wheeler-ii, care ghideaza sania in curbele stramte, fara sa o rastoarne si fara sa se sperie de miscarile ei. Fiecare dintre aceste pozitii necesita anumite calitati si un bun musher trebuie sa stie carui caine i se potriveste fiecare rol. In acelasi timp, trebuie sa poata alege, dintre toti cainii sai, pe cel mai talentat, mai puternic si mai destept, care va fi lider-ul haitei si care trebuie motivat si recompensat dupa calitatile sale.

Citeste si:  Ochelari de soare MP3 - soare si ritm

Astazi, cea mai importanta competite a lumii este Iditarod Trail Sled Dog Race, care are loc pe traseul facut in 1925 de cainii care au salvat orasul Nome. Aceasta competitie nu este dedicata acelui eveniment, ci a pornit mai degraba ca o modalitate de a pastra drumul Anchorage-Nome, un traseu foarte vechi, folosit intens de nativii eschimosi inca din anii 1600. Cei 1868 de kilometri ai cursei sunt parcursi in 8-15 zile, recordul actual apartinand musherului Martin Buser care a terminat traseul in opt zile si 22 de ore.


4 Comentarii
  1. Eu am citit cartea \” Cei mai nemilosi kilometri\” de Gay & Laney Salisbury si o recomand tuturor….Apreciez mult curajul oamenilor care si-au riscat viata si devotamentul cainilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.